Dosjei X - Ex YU

Tito i partija krili tijelo izvanzemaljca?

Lifestyle / Flash | 19. 10. 2014. u 16:36 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije tri godine na internetu su se pojavile fotografije i video snimka koji su uzburkali regiju te pokrenulio brojne teorije o posjeti izvanzemljaca za vrijeme bivše Jugoslavije. 

Prema tadašnjoj priči riječ je o snimci nastaloj navodno na Vojno medicinskoj akademiji Jugoslavije na kojoj se vidi kako liječnici i kirurzi seciraju tijelo izvanzemaljca koji se svojom letjelicom srušio 1966. godine u Sloveniji. 

2011. godine postavilo se pitanje jesu li uistinu UDBA i Tito čuvali tajnu od očiju javnosti ili je pak bila riječ o nečijoj neslanoj šali. 

Naime, 1966. godine kod sela Otočec ob Krki u Sloveniji srušila se svemirska letjelica, a snimka obdukcije ''malog zelenog'' uzburkala je javnost, a na svoje su došli brojni teoretičari zavjere. Najzagriženiji od njih su čak govorili da je tijelo izvanzemaljca osobno vidio i sam Josip Broz Tito te da je naredio pripadnicima UDBA-e da tajnu strogo čuvaju od javnosti i da niti jedna informacija o tom slučaju ne smije iscuriti.

Navodne fotografije obdukcije sačuvao je nećak jednog od liječnika, a na internetu su se pojavile 2011. godine.

Oglasio se autor snimke

U priču su se uključili brojni novinari koji su istragom na VMA i u tajnim službama bivše države utvrdili da ne postoji nikakva dokumentacija u navodnoj obdukciji te isto tako informaciju da navedeni liječnici na video snimci i fotografijama uopće nisu postojali.

Oglasio se i sam autor snimke Talijan Andre Zoboli koji je pak priznao da je snimka lažna te da su film snimili 1999. godine u jednoj slovenskoj ordinaciji povodom natječaja pod nazivom ''Fotografiranje lažnog stvorenja'' Udruge skeptika CICAP. 

''Konačno! Konačno postoji mogućnost da se snimi nešto što bi se moglo predstaviti kao istina“. Nisam imao puno vremena, ni veliki budžet, ali sam inspiriran radom Raya Santillia odlučio snimiti obdukciju izvanzemaljca. Snimanje je trajalo pola dana, a ukupno smo zabilježili 40 minuta. To je bilo dovoljno da dobijemo tri minute filma. Onda smo snimku prebacili u crno-bijelu tehniku i dodali zvučne efekte starinske kamere. Sve je trajalo dva mjeseca i koštalo je ukupno 350.000 lira (današnji 360 KM),'' napisao je za magazin ''Nauka i paranormalno'' autor filma Andre Zoboli.

Ovim tekstom riješen je misterij obdukcije ''jugoslavenskih izvanzemaljaca'', a serijal Dosjei X - Ex YU završen je 2014. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close