Novi pogled

Tisuću maturanata iz HNŽ-a sudjeluje u projektu zaštite reproduktivnog zdravlja mladih

Lifestyle / Zdravlje | 12. 09. 2014. u 14:58 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuću maturanata iz HNŽ-a će sudjelovati u projektu 'Zaštita reproduktivnog zdravlja mladih u HNŽ-u' koji implementira udruga Novi pogled iz Mostara, a koji je podržan od strane US Veleposlanstva u BiH.

''Zaštita reproduktivnog zdravlja mladih u HNŽ-u je novi projekt koji je počela naša udruga u cilju zaštite reproduktivnog zdravlja mladih i prevencije obolijevanja od HP virusa u HNŽ-u. U projektu sudjeluje 1000 maturanata oba spola, jer su muškarci prenositelji virusa, ali žene mnogo češće obolijevaju, sa dugoročnim i po život opasnim posljedicama'', rekla je u razgovoru za Bljesak.info Maja Memić predsjednica udruge Novi pogled implementatora ovog hvale vrijednog projekta.

Zaštita i briga o reproduktivnom zdravlju

''Ovaj projekt je započet u kolovozu 2014, trajat će 12 mjeseci, a obuhvatiti će sedam gradova Mostar, Jablanicu, Konjic, Prozor, Stolac, Čitluk i Čapljinu. Prvo želimo provesti ankete po školama kako bi mogli napraviti sveobuhvatnu procjenu stanja svijesti, potreba i očekivanja mladih koji se tiču reproduktivnog zdravlja. Na osnovu rezultata ankete raditi ćemo edukativne radionice odnosno obrazovno-informativni rad s anketiranim učenicima. U konačnici želimo uspostaviti mrežu svih zainteresiranih subjekata - institucija, organizacija i pojedinaca spremnih da nastave raditi na daljnjem strateškom promišljanju i operativnim aktivnostima zaštite reproduktivnog zdravlja mladih'', objasnila je Memić ideju projekta.

Krajnji cilj projekta je po njenim riječima stvoriti preduvjet za uspostavu trajnih mehanizama brige i zaštite reproduktivnog zdravlja mladih HNŽ-a, buduće radne snage i nositelja razvoja HNŽ-a, ali prije svega kostura zdrave obitelji i društva koje kao takvi čine.

Vrijedno je napomenuti da će najveći dio projektnih aktivnosti biti realiziran uz svesrdan rad i podršku volontera Udruge Novi pogled. Time je omogućeno da se brojne i teritorijalno raspršene aktivnosti mogu obaviti u cjelini, sa ograničenim raspoloživim sredstvima za uzorak od 1000 mladih.

Zaštita reproduktivnog zdravlja u školama

Na novinarski upit hoće li se zaštita reproduktivnog zdravlja uvesti u škole kao redovni predmet Memić je kazala da postoje neki imputi iz ministarstva da se zaštita reproduktivnog zdravlja uključi u neki od već postojećih predmeta, ali ne kao pojedinačni predmet.

Podsjećamo, protekle godine Bljesak.info je napravio istraživanje  i anketu na temu 'Treba li u srednje škole uvesti seksualnu edukaciju', u anketi je sudjelovalo više od 2500 osoba, a najveći postotak 49,22% anketiranih, smatra da je seksualna edukacija korisna, te da će mlade učiniti odgovornijima, dok 11,62% njih misli kako od toga ne bi bilo nikakve koristi.

Stručnjaci su mišljenja kako je spolni odgoj, a samim tim i zaštita reproduktivnog zdravlja, zasigurno neizostavna sastavnica zdravstvenog odgoja čije bi uvođenje u škole osiguralo njegovo sustavno provođenje i široko obuhvaćanje ciljane populacije.

Tada je za Bljesak.info ginekologinja dr.Vajdana Tomić rekla da je pravilan pristup problemu prvi preduvjet njegovog rješavanja. ''U ovom slučaju problem su različite, često teške i bolne posljedice prevelikih seksualnih sloboda u populaciji adolescenata. Tu ponajprije mislim na spolno prenosive bolesti koje predstavljaju veliki problem u svijetu i u nas, kako zbog velike učestalosti, tako i zbog mogućih trajnih posljedica po opće i reproduktivno zdravlje''

Kopirati
Drag cursor here to close