Koža

Tetovaža – prepreka u poslu?

Lifestyle / Flash | 18. 05. 2015. u 07:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski zmajevi, orlovi, delfini, ruže i brojni drugi crteži - tetovaže se su sve prisutnije, a nose ih sve kategorije ljudi, od građevinskih radnika i mornara preko bolničarki do bankara.

U Sjedinjenim Američkim Državama, gdje danas svaki četvrti Amerikanac ima neku tetovažu, postoji čak prijetnja "skinvertisinga" (od reči skin - koža i advertising - reklama), piše magazin Capital.

Naime, zaposleni njujorške agencije za nekretnine Rapid Reality, dobili su povišicu od 15 posto nakon što su istetovirali logo firme na svom tijelu.

To, međutim, ne znači da su tetovaže svuda rado prihvaćene, prenosi Tanjug.

Istraživanje koje je tim znanstvenika sa sveučilišta St Andrews, u Škotskoj, proveo među agencijama za zapošljavanje, pokazalo je da su tetovaže i dalje predmet predrasuda.

Autor studije profesor Andrew Timming navodi kako usprkos sve rasprostranjenijem body artu, ljudi zaduženi za odabir kandidata strahuju da bi tetovaže, koje često asociraju na huligane i narkomane, mogle odvratiti klijente.

Sve je više poslodavaca koji traže da tetovaže budu pokrivene, posebno ako je riječ o crtežima seksističkog, rasističkog ili nasilnog sadržaja.

U Americi, poslodavci su dužni zaposlenima jasno predočiti kodeks oblačenja kako ne bi bili pozvani na odgovornost zbog kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja.

U kalifornijskom gradiću San Pablo, u kom vlada velika nezaposlenost, dužnosnici su ovaj problem shvatili vrlo ozbiljno, pa su tako pokrenuli program za pomoć onima koji žele ukloniti vidljive tetovaže koje ih sprječavaju da nađu posao.

Kopirati
Drag cursor here to close