Trovanje

Sudionici tečaja o ljekovitim svojstvima indijske konoplje završili u bolnici

Lifestyle / Flash | 22. 06. 2015. u 11:44 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 40 sudionika tečaja o ljekovitim svojstvima indijske konoplje u Sloveniji 15 ih je moralo biti hospitalizirano, od čega troje sa jačim znakovima trovanja, zbog konzumacije kolačića i čaja u kojima je nađena psihoaktivna tvar koju sadrži kanabis.

Tečaj je u subotu održan u mjestu Žalec.

"Pacijenti su rekli da se radilo o industrijskoj konoplji, ali još ne možemo konstatirati je li to bila industrijska ili indijska konoplja", kazao je direktor bolnice u Celju.

Vindišar u kojoj su pacijenti u dobi od 50 do 65 godina dobili infuzije i sredstvo protiv grčenja mišića, te su u nedjelju otpušteni.

Neki od sudionika ispričali su za medije da je one koji su jeli kolačiće s konopljom iznenada zahvatilo euforično raspoloženje, neki su povraćali, a drugi bili dezorijentirani. Budući da se tečaj s predavanjima održavao na jednom sjeniku, morali su intervenirati lokalni vatrogasci, te ih ljestvama skinuli na zemlju, a nakon toga stigla je i hitna pomoć.

Industrijska konoplja sadrži najviše 0,2 posto psihoaktivne tvari za razliku od marihuane u kojoj je postotak psihoaktivne tvari znatno veći.

Vindišar nije isključio mogućnost da se radilo doista o industrijskoj konoplji, ali da su sudionici tečaja konzumirali previše hrane i pića pripravljenih od te biljke za koju smatraju da ima ljekovita svojstva i da bi opet mogla postati kultura zanimljiva poljoprivrednicima, kakva je bila u prošlosti.

Uzorci konopljinog brašna, čaja i kolačića koje su sudionici radionice međusobno dijelili i konzumirali poslani su na analizu u institut za sudsku medicinu, da bi se točno utvrdilo što je izazvalo trovanje.

Jedna od organizatorica tečaja održanog pod nazivom "Konoplja - zaboravljena biljka budućnosti" izjavila je da se boji kako će incident i negativni publicitet nanijeti štetu onima koji se s pravom bore protiv ograničavanja ili zabrane uzgoja indijske konoplje.

Kopirati
Drag cursor here to close