Zdravstvene tegobe

Stomačni virus hara Mostarom

Lifestyle / Flash | 26. 08. 2015. u 07:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je veći broj pacijenata sa stomačnim tegobama koji traže pomoć u Domu zdravlja Mostar. Viroza praćena simptomima u vidu povraćanja, proljeva i povišene tjelesne temperature pogađa sve dobne skupine, s tim da su na nju najosjetljivija djeca i stariji.

Doktorica Leonora Redžić s infektivnog Odjela bolnice dr. Safet Mujić potvrdila je za Dnevni list da zadnjih dana na tome odjelu imaju pojačani broj intervencija.

''Pacijenti se žale na bolove i grčeve u trbuhu koji su praćeni povraćanjem i proljevom. Neki od njih imaju povišenu tjelesnu temperaturu, a neki ne. Ovakve vrste viroze su česte u ljetnom razdoblju.

Njihov stvarni uzrok nije poznat. Točno je da trenutačno imamo veći broj pacijenata s navedenim simptomima, ali je to situacija koja je za nas u ovo doba godine uobičajena'', kazala je dr. Redžić.

Infektolog doktor Ivo Curić upozorava kako su mjere prevencije od zaraze virozom nužne kako bi se organizam mogao obraniti od bolesti.

''Osobna higijena i često pranje ruku je na prvom mjestu. Uzimanje najmanje dvije litre tekućine dnevno, naročito u ljetnom razdoblju je od velike važnosti.Treba posebno voditi računa o pravilnom skladištenju hrane. Potrebno je izbjegavati podgrijavati hranu više puta. Izbacite s jelovnika masne prehrambene proizvode.Naročito je potrebno voditi računa da se pri visokim temperaturama izbjegavaju konzumirati jaja ili kremasti kolači koji su potencijalni nositelji salmonele.Teške obroke je potrebno zamijeniti laganim poput povrća i voća. Pravilno skladištenje hrane i njezino čuvanje na odgovarajućim temperaturama također je nužna mjera u sprječavanju širenja zaraze'', upozorio je dr. Curić, piše Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close