Bogata ponuda

Stolac spremno dočekuje sezonu i prve turiste

Lifestyle / Flash | 21. 05. 2015. u 13:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa prvim sunčanim danima počela je i turistička sezona u Stocu. Ove godine u turistička ponuda bogatija je nego do sada.

Naime u ponudu su uvršteni i razgledavanje mlinica na rijeci Bregavi i Starog grada „Vidoškog“, koji su od strane Općine Stolac dati na upravljanje JU Radimlja Stolac. Osim toga, nekropola stećaka „Radimlja“ očekuje uvrštenje na UNESCO-vu listu zaštićene svjetske kulturne baštine iduće godine.

U ovoj ustanovi se nadaju kako će im to pomoći pri promidžbi ovog kulturnog dobra, a kao velik hendikep za turizam ističu nedostatak smještajnih kapaciteta u gradu na Bregavi.

Nadaju se kako će se što prije pristupiti obnovi nekadašnjeg Hotela Bregava. „Bio bi to veliki plus, kako za Stolac, tako i za cijelu Hercegovinu“ poručuju iz JU Radimlja.

Ipak, bez obzira na to, nadaju se dobroj turističkoj sezoni koja je kod njih uveliko počela.

"Sezona službeno počinje za Uskrs, mada moram napomenuti da smo mi već dobar odaziv imali u ožujku. Tada smo imali dosta najavljenih grupa ali i induvidualnih posjeta, čak i dosta agencijskih dolazaka koji nisu bili najavljeni. Posebno bih izdvojila mjesec svibanj, u ovih dvadeset dana imali smo jako puno posjeta.

Za Stolac je najvažniji takozvani kulturni turizam čak i jedna podvrsta arheološkog turizma. Uglavnom nam dolaze posjetitelji koji su treća dobna skupina, dakle ljudi koji su u mirovini i imaju više slobodnog vremena. Oni dolaze isključivo u potrazi za tradicijom, kulturom i običajima i oni dolaze u onom periodu kada nije previše vruće. To su mjeseci travanj, svibanj, i možda nešto u lipnju. Sedmi i osmi mjesec posjećenost dosta opada da bi turisti ponovo počeli dolaziti u rujnu i listopadu kada zapravo i imamo vrhunac sezone", kazala je Maja Lopin iz JU Radimlja.

Što se tiče programa obilaska koji ova ustanova nudi Lopin navodi: ''Bez obzira radimo li čitav obilazak Stoca ili odradimo samo obilazak nekropole Radimlja, gostima uvijek damo cjelokupnu sliku Stoca i njegovog povijesnog razvoja. Krenemo od Badnja preko Daorsona, Rimskog razdoblja i Rimskog grada koji je postojao u Stocu, zatim ide srednji vijek, Stari grad, nekropole Boljuni i Radimlja, nakon toga 15-19 stoljeće, utjecaj osmanske kulture na razvitak i arhitekturu Stoca.

Završavamo sa 18.stoljećem kada posjetitelje upoznajemo sa Pravoslavnom crkvom koja postoji na području Stoca od tog vremena. Onda u 19 stoljeću obavezno napomenemo Župu Svetog Ilije koja je vrlo značajna za goste koji dolaze iz Italije. Također spomenemo i grob Moše Danona".

S obzirom da su na upravljanje dobili mlinice na Bregavi u ovoj ustanovi ističu kako za sada turistima pokazuju samo njihov vanjski izgled jer njihova unutrašnjost još nije uređena. Što se tiče cijena ulaznica one su ove godine povećane. Tako grupna ulaznica košta 2 KM, dok za individualne posjete ona iznosi 4 KM.

"Mislimo da to nije previše jer mi ovdje na „Nekropoli“ imamo licencirane vodiče koji su položili ispit pri Federalnom ministarstvu okoliša i turizma. Osim što prodajemo ulaznice mi radimo i objašnjenja od nekih 20 minuta tako da upoznamo goste sa onim što nudimo a naravno uputimo ih dalje u Stolac" ističu iz JU Radimlja.

U ovoj ustanovi su izuzetno zadovoljni rezultatima koje su postigli sa srednjovjekovnim sajmom „Stolačka tarča“ koji su organizirali početkom mjeseca svibnja. Nadaju se kako će sajam postati tradicionalan i mišljenja su da bi u budućnosti on mogao trajati i nekoliko dana.

Kopirati
Drag cursor here to close