Neugodni susreti

Što učiniti kada vas ubode morski jež ili opeče meduza?

Lifestyle / Flash | 25. 06. 2017. u 13:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Boravak na moru tijekom godišnjeg odmora za mnoge je idealan način opuštanja, ali valja znati kako reagirati i na neugodne morske susrete.

Prilikom ulaska u more dovoljan je samo jedan krivi korak i možete stati na morskog ježa. Iako volimo morske ježeve jer su znak čistoće mora, bliski susret s njima može biti vrlo neugodan.

Ako smo dovoljno spretni, najbolje je odmah izvaditi bodlje morskog ježa i pri tome je najbolje koristiti pincetu. Ali treba biti dosta oprezan jer su bodlje lomljive pa prilikom vađenja može zaostati komad bodlje, rekao je doktor Aleksandar Gluščević za zadovoljna.hr

U slučaju dubokih uboda svakako se treba obratiti liječniku. Tada bodlje mogu završiti dublje u tkivima, u zglobnim čahurama i uzrokovati infekcije, a ako bodlje ne možete izvaditi odmah, postoji i drugo rješenje koje možete isprobati.

Možemo pokušati ubodeno mjesto namočiti u toplu vodu do gornje granice izdržljivosti, dvadesetak minuta držati kožu namočenu da se razmekša i onda pokušati izvaditi iglice. Ako ni tada ne možemo izvaditi iglice, svakako treba potražiti liječničku pomoć.

Ako nas opeče meduza, najbolje je ukloniti zaostale komadiće meduze s kože. Pri tome to ne bismo smjeli raditi golim rukama. Eventualno rukavicama ili nekim predmetom koji se nađe u blizini. Primjerice, kreditnom karticom ili karticom zdravstvenog osiguranja.
Nakon što nas opeče meduza, možemo osjetiti jako žarenje i bol, no važno je da nikad ne radite sljedeće:

Ne biste smjeli oprati kožu toplom i slatkom vodom. Slatka voda dovodi do raspadanja stanica meduze (nemtocista) koje u sebi sadrži otrov, što može dovesti do daljnjeg nadražaja kože, napominje liječnik. U rijetkim slučajevima to može biti opasno.

Može doći do jake alergijske reakcije koja se manifestira općim simptomima kao što su poteškoće s disanjem, teško opće stanje, otečena usta i jezik, dodao je Gluščević. U pravilu bi ozljeda trebala proći relativno brzo, no ako se to ne dogodi, potražite pomoć liječnika.

U situacijama kada ozljeda ne prolazi dovoljno brzo, ako potraje više od nekoliko dana i ako je bol vrlo jaka te se pojačava s vremenom i prate je povišena tjelesna temperatura, poteškoće s disanjem i slično, onda potražite liječničku pomoć.

Kopirati
Drag cursor here to close