400 kilometara

Startao maraton od Kragujevca prema Mostaru

Lifestyle / Flash | 27. 07. 2016. u 23:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tandem biciklistički maraton 'Kragujevac-Mostar 2016', 13. po redu startao je u srijedu iz SC 'Iskra'. Trasu dugu 400 kilometara preći će 10 biciklista i to tri tandem i četiri solo biciklista, a na startu su im se pridlužili prijatelji iz Kruševca, Leskovca i Čačka.

U organizaciji paraolimpijskog kluba 'Junior', pokrovitelji i ovogodišnjeg tandem biciklističkog maratona su grad Kragujevac i veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Srbiji.

"Ja ne znam bolji grad i bolje mjesto odakle bi utrka prema Bosni i Hercegovini mogla krenuti, od grada Kragujevca kao slobodarskog grada ka Bosni i Hercegovini kao najbližem susjedu. Ovaj maraton je jedna tradicionalna perfektna ideja koja njeguje jedinstvenu kulturu, povezuje jedinstvene ljude i povezuje dva grada, Mostar i Kragujevac.

Poruke mira i prijateljstva koje on nosi treba podržati, i ne znam gdje bi mogao da se nađem da mi bude bolje nego danas u Kragujevcu i ovom povodom", rekao je Njegova ekselencija, veleposlanik Bosne i Hercegovine u Srbiji Lazar Mirkić.

Kragujevac i Mostar ove godine obilježavaju dva jubileja, 40 godina od potpisivanja povelje i 10 godina od obnavljanja suradnje, dok je tandem bicklistički maraton ove godine prvi put startao od Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom 'Iskra'.

"Danas je naša 'Iskra' pokazala da je s pravom ponijela ovo ime, jer pali plamen prijateljstva, suradnje i šalje poruke mira i ljubavi između dva bratska grada Mostara i Kragujevca.

Kruna ovog višedecenijskog prijateljstva je marataon koji nas čini boljim i vrijednijim ljudima i koji nam pokazuje kako se dugogodišnje prijateljstvo neguje, kako se kroz sport pomaže svima, kako se osobe sa invaliditetom i paraolimpijci mogu dokazati, a kako ih mi kao društvo vrednujemo", kazala je dr. Gordana Damnjanović, član vijeća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, poželiveši biciklistima u ime lokalne samouprave sretan i uspješan maraton.

Do krajnjeg cilja, biciklisti su zastali u Užicu, a potom u Višegradu i Sarajevu, dok u Mostar stižu 31. srpnja, gdje će na tradicionalnim 450. visinskim skokovima u vodu sa Starog mosta, Kragujevčani imati pet natjecatelja.

Inače, startu maratona prethodila je biciklistička utrka najmlađih sugrađana iz vrtića 'Poletarac' PU Nada Naumović, a Paraolimpijska akademija 'Junior' koja ove godine obilježava 18 godina postojanja, uručila je zahvalnice svima koji su podržali njenu inicijativu da se izgradi SC 'Iskra', druga zadužbina Delta fondacije.

Kopirati
Drag cursor here to close