Hvataju slobodne

Srpkinje i Bosanke ‘kupuju’ muževe u Hrvatskoj da se domognu EU

Lifestyle / Flash | 26. 09. 2016. u 06:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i hrvatska je putovnica dobila na cijeni o čemu svjedoči sve veći broj oglasa u kojem žene iz susjednih zemalja izvan EU traže preko oglasa mladoženje u Hrvatskoj.

Naravno, riječ je o brakovima iz koristi, a ne iz ljubavi, a pritom, kako piše Slobodna Dalmacija, hrvatskim samcima nude i po 10.000 eura za potpisivanje bračnih dokumenata.

Nije važno kakav je, samo neka ima putovnicu

''Ima li neki muškarac da oženi djevojku iz Srbije zbog papira uz novčanu naknadu? Eto, ona je spremna platiti, ja sam javio. Kontaktirajte me da vas spojim i eto to je to… Javite se u inbox. Mladoženja koji pristane na ovu ponudu automatski dobiva posao u Njemačkoj jer on mora biti ovdje'', glasi jedan od oglasa koji se može naći na društvenim mrežama, a kojim djevojka iz Srbije traži način da ode živjeti i raditi u Njemačku.

Razlog leži u tome što se hrvatski građani mogu slobodno zaposliti u zemljama EU bez posebnih odobrenja ili radnih dozvola, izuzev u onima koje su zadržale ograničenja. Znajući to, mnoge Srbijanke, Bosanke, Makedonke i druge spremne su platiti mladoženju ne mareći kakav je i kako izgleda već samo da ima pravu putovnicu.

Korist, dakako, uživa i sam mladoženja jer da bi brak imao smisao i on treba otići u Njemačku na radno mjesto koje će mu osigurati novopečena mlada. Po njegovom dolasku u Njemačku i zapošljavanju, ubrzo ga slijedi supruga koja bez problema dobiva dozvolu boravka kao bračna družica državljanina zemlje koja je članica EU-a. Na taj način djevojka nema problema s ostankom u Njemačkoj te može sebi naći posao, piše Slobodna Dalmacija donoseći priču Ene iz Karaule kraj Travnika koja je novopečenom suprugu, Hrvatu, prema dogovoru prethodno našla posao u jednom restoranu u Njemačkoj.

''On radi kao pomoćni kuhar u restoranu čiji vlasnik je Turčin. Bolje mu je nego u Hrvatskoj gdje je radio kao fizički radnik na gradilištu. Ja sam otišla za njim i zaposlila sam se u svojoj struci kao frizerka. Svatko živi u svom stanu, ali ja sam kod njega ostavila dosta svoje odjeće, obuće, higijenskih potrepština, fotografija za slučaj da dođe kontrola. Dođem do njega dva-tri puta tjedno u stan da me vide susjedi, a svratim mu i do posla. Njemu nije bilo teško otići iz Hrvatske jer je pobjegao od nesretne ljubavi, a ja sam jedva dočekala otići iz svog sela u kojem imamo jedan semafor. Odmah sam mu dala tri tisuće eura, a ostatak od još tri tisuće mu isplaćujem mjesečno. Ako se zaljubim u Nijemca koji će i mene htjeti, udat ću se za njega. Ako ne, čekat ću dok ne riješim svoj status dugotrajnim boravkom i radom. Sve je dobro dok se moj muž ne zaljubi'', kaže ona.

Gay iz Srbije našao ženu u Hrvatskoj

Jeftiniji, jednostavniji, ali i dugotrajniji postupak je da mladenke dođu u Hrvatsku i žive ovdje do dobivanja državljanstva. Ako njihovi mladoženje ne želi ići van, spremne su živjeti i raditi u Hrvatskoj dok i same ne dobiju državljanstvo i putovnicu.

No, ne traže takve ‘bračne partnere’ u Hrvatskoj samo žene izvan EU. Na tržištu je dosta i muških ponuđača, a jedan od njih je odavno u jednom primorskom mjestu, piše Slobodna Dalmacija.

''Umjetnik sam i nisam imao budućnosti u mom srpskom mjestašcu s pet tisuća stanovnika. Roditelji i sestra su mi pomogli i sakupili četiri tisuće eura te sam preko upućenih osoba potražio pogodnu ženu u Hrvatskoj. Ona je udovica, starija od mene, ali bez djece. Zaista živimo zajedno, ali nismo konzumirali brak. Jedan od razloga je i što sam ja gay, što sam joj rekao odmah prilikom upoznavanja i dogovora, a to je i drugi važan razlog zašto sam otišao iz Srbije. Plaćam joj mjesečno najam sobe u stanu i na taj način smo izbjegli probleme s kontrolama. Njoj ne smeta da odem gdje želim kada dobijem hrvatsko državljanstvo jer se ne misli više udavati te me neće tražiti zbog rastave, a svoj stan je ionako ugovorom o doživotnom uzdržavanju ostavila nećakinji te nemam šanse da joj ga otimam kao nasljednik'', kaže on.

Kopirati
Drag cursor here to close