Bogatstvo

Sretan Vam Međunarodni dan planina

Lifestyle / Flash | 11. 12. 2014. u 07:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Planine u BiH obiluju rudnim i šumskim bogatstvom, čistim izvorima vode, raznolikim biljnim i životinjskim svijetom. Uz 11. prosinca, koji se obilježava kao Međunarodni dan planina, planinarski i turistički vodič Braco Babić za Agenciju Fena govori o ljepotama planina u BiH, značaju za zdravlje ljudi, ali i potrebi da se vodi veća briga o njihovoj zaštiti.

Babić naglašava kako planine zauzimaju gotovo dvije trećine teritorije BiH i da se s pravom može reći da pripadamo velikoj obitelji brdsko-planinskih zemalja u svijetu.

''Ne treba zaboraviti da jedna desetina čovječanstva živi u planinskim prostranstvima. Iz tog razloga potrebno je da prigodnim manifestacijama obilježimo Međunarodni dan planina'', rekao je.

Cilj obilježavanja tog značajnog datuma je informirati širu javnost o planinskim područjima, njihovim vrijednostima i problemima kojih je iz dana u dan sve više kao što je nekontrolirana sječa šume, zagađenje izvorišta pitke vode i uništavanje biljnog i životinjskog svijeta.

''Naše planine su poznate po rudnom i šumskom bogatstvu, čistim izvorima vode, biljnom i životinjskom svijetu. Time se malo tko u svijetu može ponositi i usporediti s našim planinama. Obišao sam mnoga svjetska gorja, od Trebevića do Himalaja, i to tvrdim odgovorno. Mnoge od svjetskih planina lijepe su samo na posterima i u turističkim prospektima, jednostavno to su planine koje nemaju duše kao naše, ne možeš se sagnuti i napiti čiste i bistre vode, čuti cvrkut ptica, uživati u raznobojnom cvijeću...'', priča Babić.

Sve to, kaže, naglašava zbog toga što se nakon minulog rata vodi mala briga o ovdašnjim planinama. Šuma se, ističe, siječe na sve strane, bez kontrole, na način da je to teško i opisati. Ni fotografije ne mogu dočarati razmjere tog odnosa prema našim šumama.

''Planinari stalno apeliraju, upozoravaju i mole nadležne institucije svih razina, ali izgleda da vlast nema sluha za taj vapaj, profit od sječe šume je izgleda najvažiji. Mišljenja sam da hitno mora biti donesen zakon o šumama na državnoj razini'', rekao je Babić koji sa zadovoljstvom ističe kako je svakim danom sve veća zainteresiranost mladih za planinarenje.

''Posebno nakon razdoblja obnavljanja rada i formiranjem novih planinarskih društava, planinarskih domova kao i puteva, izdavanja planinarskih vodiča i karata koje značajno olakšavaju i pomažu mladim planinarima da krenu u istraživanje planina'', kazao je planinarski i turistički vodič Braco Babić.

BiH je država s brojnim visokim vrhovima. Najviši vrh Bosne i Hercegovine je Maglić s 2.386 (m.n.v.), a među značajnim vrhovima su i Bjelašnica, Treskavica i Zelengora.

Kopirati
Drag cursor here to close