Šestominutni spektakl

Spektakularnim vatrometom za Guinnessovu knjigu rekorda Dubai ušao u 2014.

Lifestyle / Flash | 31. 12. 2013. u 22:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 11 sati prema našem vremenu Božićni Otok, Kiribati i Samoa zakoračili su u novu godinu. Sat nakon toga, dočekali su je Novozelanđani, a slijedio je i vatromet nad australskim nebom.

U Sydneyu su pirotehnički efekti zapalili nebo, a proslava za milijun i 600 tisuća ljudi stajala je oko 4 milijuna eura. Cijena je to, kaže njihov gradonačelnik, najljepšeg dočeka Nove godine na svijetu, u najljepšoj luci na svijetu.

I Japanci su, uz vatromet i tradicionalni posjet budističkim i šintoističkim hramovima te udarcima u zvono, ušli u Novu godinu. A uoči njezina dolaska stanovnici Nagoye bogovima su ispekli 400 kilograma težak kolač od riže - u znak zahvalnosti što je 2013. protekla dobro - i uz molbu za prosperitet u 2014.

Nova je godina razveselila i stanovnike Hong Konga. Uz vatromet, nakon ponoći ispaljeni su i hici iz britanskog kolonijalnog topa - dio tradicije koja je počela potkraj Drugoga svjetskog rata.

Dolaskom Nove godine light show je obasjao najbolje očuvani dio Kineskog zida pokraj Pekinga, simbol kineskog ponosa, a zatim je uz njega počelo slavlje uz veliki koncert.

A do znanstvenika i turista na brodu Akademik Šokalski, koji su već 8 dana zarobljeni u ledu Antarktike, nova je godina stigla 2 sata prije Sydneya. Za proslavu su pripremili posebnu pjesmu. Evakuacija putnika helikopterima mogla bi početi sutra - ako to dopuste vremenske prilike, dok će ruska posada ostati na brodu.

A Dubai koji je upravo dobio organizaciju svjetske izložbe 2020., ušao je u Novu godinu u 21 sat s pirotehničkim spektaklom koji je obasjao nebo emirata na šest minuta. Ispaljeno je više od 400 tisuća raketa čime se nadaju ući u Guinnessovu knjigu rekorda. Rakete je ispaljivalo 200 tehničara s 400 lansirnih rampi.

U 2014. posljednji će ući stanovnici Američke Samoe, cijeli dan poslije Samoe iako ih dijeli samo 80 kilometara.

Kopirati
Drag cursor here to close