Pomjerite sat

Spavamo sat vremena duže: U nedjelju počinje zimsko računanje vremena

Lifestyle / Flash | 23. 10. 2014. u 10:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za nekoliko dana valja pomaknuti satove zbog prelaska s ljetnog na zimsko računanje vremena.

Sukladno Zakonu o računanju vremena zimsko računanje u noći sa subote na nedjelju, sa 25. na 26. listopada, u tri sata počinje zimsko računanje vremena i tada se vrijeme pomiče jedan sat unatrag – sa 3 sata na 2 sata.

3 sata 00 minuta 00 sekundi će računati kao 2 sata 00 minuta 00 sekundi, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Zimsko računanje vremena počinje posljednjeg vikenda u listopadu i traje do posljednjeg vikenda u ožujku.

Pomjerane kazaljki u zapadnoj Europi uvedeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time "produžava" dan, omogućuju uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Prelazak na ljetno i zimsko vrijeme prvi put je zabilježeno 1916. godine u zemljama na sjeveru Europe, a do sada je uvedeno u oko 70 zemalja, uglavnom na sjevernoj hemisferi.

Kazaljke se ne pomjeraju svugdje u svijetu u isto vrijeme. Tako su SAD i Kanada uvele od 2007. godine da zimsko računanje vremena počinje prvom nedjeljom u studenom i završava drugom nedjeljom u ožujku.

Rusija je ukinula zimsko računanje vremena potpuno 2011. godine. Dmitrij Medvedev ukionuo je zimsko računanje vremena u Rusiji jer pomjeranje kazaljki utječe na zdravlje stanovništva.

Ljetno računanje vremena počinje posljednjeg vikenda u ožujku i traje do posljednjeg vikenda u listopadu. Ljetno računanje vremena uvedeno je 1983. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close