Tisuće na ulicama

Španjolci prosvjeduju zbog pooštravanja odredbi zakona o prekidu trudnoće

Lifestyle / Flash | 21. 09. 2014. u 16:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće stanovnika Španjolske prosvjedovalo je u glavnom gradu Madridu kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom nacrta zakona koji predviđa ograničenja po pitanju abortusa.

Na prosvjedima koje je organizirala platforma "Derecho a Vivir" (Pravo na život) upućena je poruka da u slučaju da se spomenuti nacrt zakona usvoji, oni neće izaći na predstojeće lokalne izbore.

"SOS Španjolska", "Abortus je pravo žene" samo su neki od transparenata koji su se mogli vidjeti na ulicama Gran Via i San Bernardo u glavnom gradu.

Demonstranti su tijekom prosvjeda uputili poziv i ministru pravde Španjolske Albertu Ruiz Gallardonu da podnese ostavku. Slični prosvjedi održani su u 28 španjolskih gradova.

Prema trenutnom zakonu, u Španjolskoj je bez ikakvih ograničenja moguće izvršiti abortus do 14. tjedna trudnoće, dok u slučaju bolesti i uz dopuštenje liječnika to je moguće uraditi i do 22. tjedna.

Novi zakon predviđa mogućnost da se izvrši prekid trudnoće samo u slučaju slilovanja ili teške bolesti.

S druge strane, opozicijske stranke i nevladine organizacije tvrde da će ovakav zakon Španjolsku vratiti 30 godina unatrag te da će time biti pojačan broj ilegalnih abortusa.

Kopirati
Drag cursor here to close