Praznici nam stižu

Šminka Mostara za blagdane: Novi nakit 8.000 KM, jaslice 3.000 ...

Lifestyle / Flash | 27. 11. 2015. u 12:01 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U susret blagdanima i u korak s drugim gradovima, Mostar će ove godine, u odnosu na prošlu, imati nešto bogatiju blagdansku dekoraciju. Tako će, kako za Bljesak.info govori Marica Raspudić, stručna savjetnica za urbani mobilijar i dekoraciju u Službi za komunalne poslove Grada Mostara, svjetlećom dekoracijom biti ukrašena mreža glavnih ulica u cijelom gradu na način da se koncentracija dekorativne rasvjete povećava prema središnjem dijelu grada na potezu Musala - Rondo.

''Dobila sam informaciju da možemo kupiti i nešto novih elemenata za dekoraciju. Odlučili smo se za novu količinu istih svjetlećih lopti koje smo već imali na Šetalištu i postaviti ih u nastavku šetališta od Rondoa prema Katedrali, te novu količinu svjetlećih konopa kojima bismo dekorirali stabla od Musale do Španjolskog trga, uključujući i Španjolski trg. Ovaj izbor je primjeren ambijentu ulica na tom središnjem potezu grada, te vrsti drveća u tim ulicama'', govori Raspudić i ističe kako ukupna cijena kupovine novih elemenata ne bi trebala preći iznos od 8.000 KM.

Na upit oko postavljanja jaslica, koje su proteklih godina krasile središnji mostarski trg Rondo, Raspudić govori kako su od ideje umjetničkih jaslica odustali, te će postaviti one klasične, s gipsanim figurama.

''Budući da naši pokušaji da jaslice rade mostarski mladi akademski umjetnici nisu naišli na odobravanje dijela građana, bit će postavljene klasične jaslice s gipsanim figurama u drvenoj kućici sa slamom, koje su naši sugrađani prihvatili kao primjerene'', objašnjava Raspudić i dodaje kako će za ove aktivnosti, kao i za kompletno uređenje grada biti zaduženo JP "Komunalno" d.o.o. Mostar; vjerojatno u suradnji sa JP "Parkovi" i JP "Komos", a sve će se odvijati kao i do sada pod nadzorom Službe za komunalne poslove.

Prema informacijama kojima zasada raspolaže, Raspudić govori kako će po planovima Grada, Blagdanska šetnica bila otvorena 15. prosinca. Dekoracija grada će biti postavljena u razdoblju od 3. do 10. prosinca dok je njezino skidanje s gradskih ulica predviđeno za 15. siječanj. Kad je u pitanju organizirani doček Nove godine, Raspudić demantira ranije pisanje pojedinih medija, i ističe kako zasada, još uvijek nemaju pouzdane informacije o organiziranju ovog događaja.

''O održavanju dočeka Nove godine na otvorenom nemamo još pouzdane informacije, niti su nam poznate eventualne obveze Grada u dekoriranju lokacije dočeka Nove godine o čemu su pisali mediji'', govori Raspudić.

Za aktivnosti uređenja mostarskih ulica će iz gradskog proračuna biti izdvojeno oko 30.000 KM, od kojih oko 8.000 KM za nabavku nove svjetleće dekoracije, 3.000 KM za izradu jaslica s božićnim drvcem pored jaslica, te oko 18.000 KM za servisiranje postojećih dekorativnih elemenata i montažu, održavanje, skidanje i deponiranje svih svjetlećih elemenata na području cijelog grada.

''Bit će to oko 600 svjetlećih elemenata po cijeni 30 KM po jednom elementu. U tu cijenu je uključeno i dekoriranje središnjeg božićnog drvca u gradu ispred Kosače. 1.000 KM ćemo platiti JP Komunalno za servisiranje, dovoz, montažu, održavanje, te odvoz i deponiranje tezgi na Blagdanskoj šetnici'', govori Raspudić koja će i ovu godinu biti zadužena za kompletan nadzor i upravljanje ovim aktivnostima.

Kopirati
Drag cursor here to close