Veselje

Slavlje bh. Roma: Proslava Đurđevdana uz pjesmu, janje i jorgovan

Lifestyle / Flash | 06. 05. 2016. u 17:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pjesma danas odjekuje Goricom, sarajevskim naseljem gdje deseci romskih obitelji proslavljaju svoj najveći praznik Đurđevdan, piše agencija Anadolija.

Posebno je veselo u obitelji i Kasima Zahirovića gdje ni kišni pljusak nije uspio pokvariti raspoloženje. Ekipa AA zatekla ga je ispred kuće gdje je upravo završeno pečenje janjeta. Ističe kako je to tradicija koju održava godinama sa suprugom i svoje dvoje djece.

Pripreme za Đurđevdan, kako tvrdi, počinju danima ranije kada se cijela kuća rasprema, a pripremaju se slatkiši za goste.

"Fino smo dočekali praznik, u krugu familije, prijatelja i susjeda. Ujutro se ustane na uranak, na omahu, bere se cvijeće, susjed donose jaja, ono se stavi u posudu sa cvjetnom vodom i tom vodom se djeca i obitelj umivaju. Cvijeće se postavi na vratima, ujutro se loži vatra i jedan skroman, jedan malo bolji ručak se napravi, sve u okviru mogućnosti", rekao je Zahirović.

Malo dalje od Zahirovića najstarijem članu obitelji Sejdić, Robertu Sejdiću pristigla je cijela obitelji od kojih neki i iz Švedske. Porodično okupljanje na Đurđevdan, kako kaže, je tradicija koju njeguje.
Njegova kuća, prozorska okna i vrata, kao i kuća njegovih komšija, ukrašena su cvijećem i jorgovanom. Dok žene pripremaju trpezu uz pjesmu i smijeh, oni najmlađi se igraju.

"Kao i svake godine, dan prije idemo na izvor na vodu, stavljamo cvijeće, crveno jaje, svi se umivamo ujutro. Kasnije se janje peče, roštilj, dolazi kompletna obitelj, glazba, obitelj, prijatelji. Pravimo jele i roštilj uvijek", rekao je Sejdić dodajući da je Đurđevdan, Hidrelez ili Praznik buđenja proljeća najveći romski praznik.

Atmosferu na Gorici danas su dodatno uljepšali i trubači zbog kojih se u naselju 'zaigralo' i na ulici. Poznata pjesma "Đurđevdan" odjekivala je naseljem, a nije izostalo ni tradicionalno bosansko kolo.

Kopirati
Drag cursor here to close