Prisjećanje

Sklapanje očiju osvježuje pamćenje

Lifestyle / Flash | 01. 03. 2015. u 15:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje britanskih znanstvenika sa Sveučilišta Surrey iz Guildforda pokazalo je da se osobe uz pomoć sklapanja očiju mogu lakše prisjetiti nekih detalja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Znanstvenici su organizirali test pamćenja koji je pokazao da sudionici u testu koji zatvore oči za 23 posto imaju jaču sposobnost pamćenja.

U okviru testa ukupno je 200 osoba gledalo kratke filmove nakon čega su im postavljana pitanja vezana za film. Od pola sudionika je traženo da prije odgovora na pitanje zatvore oči.

Sudionici su gledali film u kojem se majstor bavi popravkom u stanu u kojem ukrade određene stvari.

Oni koji su prije odgovora na pitanja o filmu zatvorili oči pogodili su 71 posto detalja, dok oni koji to nisu uradili odgovarajući na pitanje sjetili su se svega 48 posto detalja iz filma.

Slične rezultate pokazao je i drugi test gdje su sudionici gledali kratki film o neriješenim slučajevima ubojstava.

Ovaj test je pokazao da osobe koje zatvore oči imaju veću sposobnost da se prisjete detalja i isječaka iz filma. Znanstvenici su ustanovili da zatvaranje očiju osobama omogućava da spriječe vanjske elemente koji narušavaju koncentraciju, odnosno pomaže im da u mislima "nacrtaju sliku" likova i objekata.

Istraživanje britanskih znanstvenika objavljeno je u magazinu "Legal and Criminological Psychology".

Kopirati
Drag cursor here to close