Europski dan pravde

Seksualno i spolno zasnovano uznemiravanje i dalje tabu tema u BiH

Lifestyle / Flash | 26. 10. 2016. u 12:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja Europskog dana pravde, na okruglom stolu u Vitezu danas je razgovarano o načinima prevencije seksualnoga i spolnog zasnovanoga uznemiravanja koje je, kako je rečeno, prisutno u svim segmentima bh. društva, ali mu se ne pridaje dovoljno pozornosti.

Okrugli stol je organizirao Županijski sud u Novom Travniku, čija je predsjednica Katica Jozak-Mađar kazala kako je, sa svrhom sprječavanja takvih slučajeva, u pravosudnim instucijama Visoko sudbsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH izradilo smjernice koje, osim prevencije, trebaju objasniti načine prepoznavanja i prijavljivanja seksualnoga uznemiravanja.

''To je inistrument za sprječavanje neželjenoga ponašanja u pravosuđu, od verbalnog uznemiravanja, raznih dodira, zagrljaja, poziva na sastanke, te obećavanja nagrada u vidu zaposlenja i napredovanja. Sve su to nepoželjna ponašanja kojma se mi u pravosuđu moramo odlučno suprotstaviti'', kazala je Jozak-Mađar, naglašavajući da smjernice omogućavaju diskreciju prilikom prijave nedoličnoga ponašanja na radnom mjestu.

Voditeljica odjela za istraživanja u Udruzi "Atlantska inicijativa" Majda Halilović kazala je kako istraživanja pokazuju da je između 30 i 50 posto žena, te deset posto muškaraca u Europskoj uniji (EU), doživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja, dok za BiH nije provedeno sveobuhvato istraživanje.

''Međutim, to ne znači da toga kod nas nema. Jedno istraživanje, koje je uradila Agencija za ravnopravnost spolova BiH, pokazuje da je u vladinim institucijama 16 posto uposlenika doživjelo neki oblik uznemiravanja. Sve institucije imaju obavezu da usvoje internu politiku i smjernice za prevenciju seksualnog uznemiravanja, međutim toga još nema'', kazala je Halilović.

Kako je rečeno na okruglom stolu, bh. društvo nije dovoljno senzibilizirano za javnu raspravu o seksualnom i spolno zasnovanom uznemiravanju, dok se žrtve to ustručavaju prijaviti jer strahuju od rekacije društva, kao i gubitka posla.

''Građani moraju znati da su i šale seksualne prirode neprimjerene, kao i pozivi na sastanke i slično. Uznemiravanje se može prijaviti i pokrenuti sudski postupak, ali je važno ohrabriti ljude da prije toga kažu da im takvo ponašanje ne odgovara, da se obrate prepostavljenom, odnosno da unutar svojih organizacija pokušaju to spriječiti'', istaknula je Halilović.

U okviru okrugloga stola potpisan je Sporazum o suradnji između Županijskog suda u Novom Travniku i općinskih sudova u Travniku, Bugojnu, Kiseljaku i Jajcu u vezi pružanja psihološke i drugih vidova potpore svjedocima u kaznenim predmetima.

Kopirati
Drag cursor here to close