Pravila ponašanja

Savjeti stručnjaka: Kako se zaštiti od visokih temperatura

Lifestyle / Flash | 06. 07. 2015. u 09:39 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Paklene' vrućine su već zahvatile Hercegovinu, a meteorolozi najavljuju kako će temperature dosezati čak i 40 stupnjeva. Visoke temperature izuzetno su stresne za organizam i mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Kada se kretati

''Pri visokim temperaturama vrlo važno je izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme velikih vrućina od 11 do 18 sati'', prva je preporuka Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a. Ako se baš morate kretati u navedenom razdoblju, obvezno nabavite pokrivalo za glavu (kapu ili šešir), zaštitne naočale, te odjenite laganu odjeću svjetlijih boja i od prirodnih materijala. Krećite se po hladu, a preporučuje se da stanete u hlad ili u neki zatvoren prostor i odmorite. Također vrlo važno je imati bočicu vode sa sobom.

''Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jako glavobolju. Što prije otiđite u hladan prostor'', preporučuju iz Zavoda.

Što jesti i piti

Dehidraciju od vrućina možete izbjeći uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po jednu do dvije žlice ili gutljaj vode.

Iz Zavoda savjetuju starijim osobama od 65 godina da piju vodu bez obzira jesu li žedni ili ne jer organizam starih osobama smanjene rezerve vode.

Pročitajte i savjete dermatologa kako zaštiti kožu: Živimo u najsunčanijem dijelu države, zaštitimo se jer 'koža pamti'

''Vrlo važno je piti dovoljno tekućine, u prvom redu vode, pijte što više prirodnih i nezaslađenih voćnih sokova i milijeka'', rečeno je iz Zavoda, također preporučuje se ne piti jako rashlađene napitke ili samo za osvježenje u ustima rastopiti kockicu-dvije leda.

Jedite češće male i što tečnije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama, prženu i masnu hranu. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće tzv. 'smoothie'.

''Jedite laganu i probavljivu hranu, salate od povrća dosta voća, lubenice, dinje, breskve, kajsije, paradajz, krastavac, mrkvu jer sadrže oko 80 posto vode, dosta vitamina i minerala. Jedite također i laganije čorbe ili juhe koji će organizmu vratiti izgubljene minerale, vitamine i elektrolite,,'' preporučuje se iz Zavoda.

''Alkohol, gazirana pića i pića bogata kofeinom treba izbjegavati jer oni stimuliraju izlučivanje tečnosti iz organizma čime su šanse za dehidracijom veće'', rečeno je iz Zavoda.

Kako rashladiti tijelo

Također, preporučuje se tuširanje mlakom vodom. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge, i sl. djeci treba mokre ručnike stavljati na noge i ruke.

''Kada je u pitanju korištenje klima-uređaja i tu je potreban oprez, jer razlika u temperaturama ne smije biti velika, tako da je vrlo važno paziti da izlazak iz hladnog prostora na vruće bude postupan. Potrebno je redovito provjetravati prostorije, u tijeku dana navucite roletne na prozore. Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako biste izbjegli akumulaciju topline od tijela'', rečeno je iz ZZJ-a.

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima.

Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati, kada je vanjska temperatura niža.

Zaštitite kožu

Koristite kreme za sunčanje, nanošenjem na kožu pola do sat vremena prije izlaganja suncu.

''Zaštita je potrebna i prilikom odlaska i povratka sa svakodnevnih radnih obveza jer, ne smijemo to zaboraviti, živimo u najtoplijem i najsunčanijem dijelu države. Ako se radi o koži lica preporučuje se zaštitni faktor 50, po mogućnosti u obliku kreme jer je lice lakše podnosi od primjerice spreja ili pak uljnih proizvoda za tijelo, primjereno starosti osobe koriste se zaštitni faktori 30 - 50, u bilo kojem obliku '', savjetovala je u ranijem intervjuu prof.dr.sc. Dubravka Šimić

Naročitu pozornost posvetite maloj djeci, te za njih koristite rkeme s najvišim zaštitnim faktorom.

Iz Zavoda mole sve građane da se tijekom ovog toplog vremena pridržavaju navedenih mjera.

Kopirati
Drag cursor here to close