Cjelovečernji spektakl

S.A.R.S. se oduševio velikim i pozitivnim odzivom Mostara

Kultura / Glazba | 19. 02. 2012. u 09:24 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar je protekle noći ludovao pod utjecajem glazbe grupe S.A.R.S. koji su nastupili u OKC 'Abrašević'. Mostarski koncert je žustro krenuo s pjesmom 'Može i drugačije', nakon koje su odmah pjesmom 'Mir i Ljubav' pomirli i 'ujedinili' Mostar.

Nekoliko stotina obožavatelja ove grupe koji su ispunili dvoranu Abrašević-a do kraja u glas su sa grupom pjevali hitove poput 'Buđav lebac', 'Rakija', 'Ratujemo ti i ja', 'Debeli lad', 'Budim se', 'To rade', 'Mir i ljubav', te pjesma 'Perspektiva' koja je sve bacila u trans.

Dio atmosfere s koncerta možete pogledati u galeriji fotografija.

Na zahtjev publike neke su pjesme otpjevane dva puta, te su članovi grupe vraćeni na bis. Koncert je okončan nakon gotovo dva sata muziciranja gdje su svi cijelo vrijeme pratili ritam benda, te su sve pjesme u glas otpjevali sa članovima S.A.R.S.-a.

S.A.R.S. čine Žarko Kovačević, Aleksandar Luković, Boris Tasev, Nenad Đorđević, Tihomir Hinić, Petar Milanović i Sanja Lalić.

Po završetku koncerta članovi grupe su za Bljesak.info jednoglasno rekli da su i više nego zadovoljni koncertom.

"Reakcija publike je bila odlična, posjeta također. Ovako dobrom koncertu se nismo nadali. Ovo nam daje dodatnu snagu da nastavimo dalje, ali ujedno i pozivnica da opet dođemo u ovaj predivni grad", rekli su članovi grupe za Bljesak.info. Zadovoljstvo nisu krili ni organizatori, ali ni publika koja je pohvalila jedan ovakav koncert, te su svi otišli zadovoljni.

Grupu Sveže amputirana ruka Satriania su u Beogradu, 2006. godine osnovali Dragan Kovačević- Žabac i Aleksandar Luković- Lukac. Naredne godine snimaju pjesmu Buđav lebac koja gotovo trenutačno postaje internetski megahit s preko dva milijuna klikova na Youtubeu, a i danas je jedan od traženijih hitova na radio postajama i u klubovima.

Svoj prvi album jednostavnog naziva S.A.R.S. snimaju 2008. godine, a osim Buđavog lebca kao hitovi su se pokazale i pjesme Ratujemo ti i ja, Ja se budim, Ana, Rakija, te Debeli lad.

A drugi album Perspektiva izdaju 2011. godine i nude ga u suradnji s MTV- em na besplatan download fanovima koji su ga s oduševljenjem dočekali i skinuli preko 50 000 puta

Njihov pristup najviše sliči sarajevskom "novom primitivizmu" ali smještenom na drugo podneblje. Detaljnije, S.A.R.S. stvara mješavinu popa, rocka, reggaea i hip-hopa s elementima tradicionalnog srpskog folka.

"Buđav lebac" pjesma je koja je s gradskih alternativnih okupljališta i preko mobilnih telefona postala veliki hit, ušavši tako na mala vrata i u radijski eter. Na svojem prvom albumom S.A.R.S. predstavljaju jedan anarhoidni izraz, vrlo oštro i duhovito poimanje društva, ekonomije, socijalne politike i međuljudskih odnosa. Takve opaske djeluju ubojitije od direktnijeg pristupa tim temama, a zapakirane su u maštovite aranžmane koji se kreću od reggae i ska ritmova preko hard rocka i punka pa sve do ortodoksnih narodnjaka.

Sam naziv benda je simpatičan, a Žare, vokal benda objasnio je kako je ime nastalo: "Na jednoj od proba smo razgovarali o imenu, a u to vrijeme u Beogradu je koncert održao Joe Satriani. Nakon nekoliko litara piva, pričali smo o tome kako bi dobro bilo amputirati Satrianiju ruku i nakalemiti je našem gitaristi Lukoviću. Bilo nam je to zanimljivo, tako da smo ostali Sveže amputirana ruka Satrianija".

Kopirati
Drag cursor here to close