Kada ste je obavili?

Rutinska pretraga koja vam može spasiti život

Lifestyle / Flash | 24. 02. 2014. u 16:13 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako u zadnje vrijeme niste napravili Papa-test, ovo je dobar podsjetnik da to uskoro učinite. Iako je pretraga sama po sebi možda malo neugodna, može vam spasiti život. Rak grlića maternice globalno je treći najčešći uzrok karcinoma kod žena, ali se broj smrtnih slučajeva značajno smanjio u posljednja četiri desetljeća, najviše zaslugom ove rutinske pretrage.

'Papa-test gleda stanice grlića (vrata, cerviksa) maternice, a ako one izgledaju abnormalno, šalju se na daljnje ispitivanje', objašnjava dr. Jennifer Lesko, ginekologica s Medicinske škole pri Sveučilištu George Washington. Papa-test može otkriti najranije znakove raka vrata maternice. Ekstremno je neobično otkriti rak u kasnijem stadiju ako ste redovito išli na preglede.

Smjernice za Papa-test

Trenutne smjernice navode da žene počevši od 21 godine svake dvije godine redovito obavljaju papa-test. Žene iznad 30 ili starije trebaju s liječnikom dogovoriti koliko često obavljati pregled.
Kako se pripremiti za Papa-test

- upozorite liječnika ukoliko uzimate bilo kakve lijekove (neke kontracepcijske pilule mogu utjecati na točnost testa).

- upozorite liječnika ukoliko ste trudni ili ste prethodno imali abormalan Papa-test

- Nemojte ispirati vaginu, kupati se, imati spolne odnose ili koristiti tampone 24 sata prije pretrage

Što kao vam je Papa-test abnormalan?

Abnormalan Papa-test znači da su otkrivene promjene na stanicama vrata maternice. U nekim slučajevima one mogu ukazivati na rak grlića maternice ili preinvazivnog stanja, ali abnormalni Papa-test ne znači da imate rak grlića maternice.

Abnormalni Papa-test često ukazuje na prisustvo humanog papiloma virusa (HPV-a). HPV je glavni uzrok raka grlića maternice i to je najčešće spolno prenosiva bolest. Promjene uzrokovane HPV-om mogu biti u rasponu od blagih (stanice će se tijekom vremena same vratiti u normalu) do ozbiljnih (stanice se mogu pretvoriti u rak ukoliko se ne uklone).

Važno je znati da papa-test može otkriti samo rak grlića maternice. Rakovi jajnika, vagine, vulve i maternice ne mogu se otkriti ovom pretragom.

Kopirati
Drag cursor here to close