Katanci ljubavi

Romantična strana Mostara: Ljubav još stoji zaključana

Lifestyle / Flash | 31. 03. 2017. u 10:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je prije tri godine počelo stavljanje ''katanaca ljubavi'' na mostove. U gradu na Neretvi ljubavni parovi koji su odlučili zaključati svoju vječnu ljubav su to činili na Lučkom mostu, te mostu Musala.

Mostarski ''Mostovi ljubavi'' još uvijek čuvaju katance koje su postavili ljubavni parovi. Broj katanaca je s vremenom porastao, kao i poruke na njima.

Veliki katanac = velika ljubav

Veliki katanac na mostu Musala svakako se ističe od ostalih ljubavnih katanaca. Pretpostavljamo da je veličinom katanca ovaj par htio pokazati veličinu ljubavi koju osjećaju jedno prema drugome.

Pozitivna stvar je svakako što Mostar nije izgubio svoju romantičnu stranu i što su i dan danas postavljeni mali simboli ljubavi.

Podsjećamo, kako je Mostar dobivanjem ''Mostova ljubavi'' stao uz bok svjetskim metropolama poput Pariza i mnogih europskih gradova.

Zaključavanje dviju duša

Običaj "zaključavanja dviju duša" navodno potječe još iz drevne Kine, gdje se katanci mogu pronaći u hramovima, na svetim planinama, pa čak i na metalnim lancima pričvršćenima na Kineski zid.

Zaljubljeni, kako nalaže ritual, zaključaju katanac sa svojim inicijalima na ogradu mosta ili drugoga specifičnog mjesta te bace ključ kako nitko drugi ne bi mogao "otključati" njihova srca.

Prema većini izvora, moderna varijanta zapečaćivanja ljubavi počela je ranih '80-ih godina u mađarskom Pečuhu, a označavala je solidarnost između zaljubljenih studenata, čiji su zahtjevni studiji nerijetko ugrožavali opstanak veze.

No najviše ljubavnika iz cijelog svijeta zaključali su svoju ljubav u gradu ljubavi, na pariškom mostu De l'Archeveche.

Kopirati
Drag cursor here to close