njih 14

Reklame koje su promijenile svijet

Lifestyle / Flash | 26. 03. 2015. u 17:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojedine reklame su presudno utjecala na način na koji međusobno komuniciramo. Zahvaljujući njima, idemo na pauze za kavu, biramo odjeću koju nosimo na posao, gledamo video snimke na internetu. Predstavljamo vam 14 reklama koje su ušle u povijest kao najupečatljivije.

1907: “Sunkist” sok od naranče
 

U prvim godinama 20. stoljeća, Kalifornija je bila suočena sa velikim problemom: imali su mnogo više naranči, nego što su mogli prodati. Udruženje uzgajivača naranči obratilo se za pomoć reklamnoj agenciji “Lord i Tomas”, koja im je predložila da se ujedine pod jednim imenom: “Sunkist”.

Što je još važnije, pomogli su im popularizirati novi način korištenja ovog voća: prirodni sok od naranče. Danas je prirodni sok od naranče sastavni dio doručka širom SAD.

1916: HOĆU TEBE!

Ujak Sam je trebao motivirati mlade Amerikance koji su mobilizirani u Prvom svjetskom ratu. Ime “Uncle Sam”, kao personifikacija Sjedinjenih država, vjerojatno potiče iz rata 1812. godine, ali slika sijedog, bradatog muškaraca s kravatom i šeširom, kao i natpisom “I WANT YOU” (Hoću tebe), crtež je Jamesa Montgomerya Flega, koji je 6. srpnja 1916. objavljen na naslovnoj stranici lista “Lesley weekly”.

Crtež je postao toliko popularan da je tiskan u obliku plakata, koji je tijekom rata bio opće prisutan.

1942: Mi to možemo!

Na legendarnom plakatu kompanije “Westinghouse electric” je žena, koja pokazuje mišiće, pošto je zakoračila u svijet zaposlenih.

Zamišljen kao sredstvo za podizanje morala tvorničkih radnica u “Westinghousovim” tvornicama za proizvodnju postava za vojničke kacige u Drugom svjetskom ratu, tek je 70-tih i 80-tih godina počeo privlačiti pažnju feministkinja, kojima je poslužio kao simbol jačanja uloge žene.

1947: Dijamanti su vječni
 Godine 1938, udruženje kompanija za eksploataciju i preradu dijamanata “De Birs”, zapalo je u krizu. Nakon što je nastupila Velika depresija, malo tko je bilo spreman da ih kupuje. Zbog toga je kompanija angažirala agenciju “N.V. Aier”, koja je predložila slogan “Dijaman je vječan”.

Amerikanci su ubrzo počeli povezivati ovaj dragi kamen sa obećanjem vječne ljubavi, umestjo sa pretjeranim luksuzom. Ovaj reklamni slogan je u upotrebi od 1948. i proglašen je najboljim sloganom 20. stoljeća.

1952: Napravi pauzu za kavu!

Sredinom 50-tih godina, lansirana je reklamna kampanja, u kojoj potiče radnike da naprave podnevnu stanku: “Napravi pauzu za kavu” i “Uzmi što ti kava pruža”, glasio je njihov slogan.

Poslije toga su jutarnje i podnevne stanke postale uobičajene, a ponegdje su i zakonom garantirane.

1954: Marlboro men

“Marlboro men” je zaslužan što su cigarete ovog proizvođača stekle ugled kao izbor macho muškaraca.

Zato ćete možda biti iznenađeni ako saznate da su “Marlboro” cigarete prvobitno važile za ženske. Pedesetih godina prošlog stoljeća, novi dokazi o štetnim učincima pušenja natjerali su industriju duhana da razvije cigarete sa filterom, kao zdraviju varijantu. “Phillip Morris” i ostali morali su naći načina da prodaju muškarcima cigarete s filterom.

Tako je rođen “Marlboro men”, kreacija agencije “Leo barnett worldwide”. Nesigurni muškarci su sada opušteno mogli pušiti “Marlboro.”

1959: Misli malo

“Wolkswagenova” kampanja “Think small” iz korijena je izmjenila način na koji se korporacije obraćaju potrošačima. To je reakcija na sve veće zadovoljstvo zbog masovne potrošačke kulture 50-tih godina. Dok su se ostali proizvođači automobila razmetali spojlerima i drugim luksuznim karakteristikama, “Wolkswagen” je proizvodio manja, izdržljivija i, prije svega, praktična vozila.

1964: Daisy

Te godine, Lindon Baines Jonhson ušao je u trku za predsjednika, protiv republikanca Barrya Goldwatera.

Žalio je prikazati Goldwatera kao zagovornika rata, u eri Hladnog rata i strahovanja od atomske bombe. Tako je nastao propagandni spot “Daisy”, u kome je prikazana nevina djevojčica na livadi, koja u rukama drži cvijeće, zatim pogleda u nebo i vidi atomsku bombu.

1983: Prijatelji ne daju prijateljima da voze pijani

U vrijeme kada je reklamna agencija “Ad Council” lansirala obavještenje za javnost: “Prijatelji ne daju prijateljima da voze pijani”, u Americi je bilo relativno normalna stvar da se pije pivo tijekom vožnje do kuće. Pedeset posto žrtava prometnih nesreća stradali su krivnjom vozača koji su bili pijani. Danas je taj broj sveden na 31 posto.

1984: “Appleova” reklama za Superbowl 1984.

“Apple” je predstavio svoj “Machintosh” računar povodom Superbowl natjecanja 1984. Junakinja reklamnog spota, koji je režirao Ridely Scott, u bijeloj atlet majici i narančastim kratkim hlačicama trči kroz prostoriju punu ljudi, koji su obučeni isto kao ona.

Zatim baca čekić kroz veliki ekran, na kome im se obraća njihov vođa. Cilj je bio da se ukaže na oslobođenje koje će osobni računari donijeti korisnicima, a reklama je inspirirala čitavu jednu generaciju tehničkih čarobnjaka, koji su u kompjuterima vidjeli kreativnu snagu koja stvara dobro.

1988: Uradi to

Prvi reklamni spot kompanije “Nike” prikazuje 80-godišnjeg Walta Stacka, koji svakodnevno trči preko mosta Golden Gate. Poruka je bila krajnje jednostavna i ubrzo je postala moto svih koji su željeli ići preko svojih granica.

I danas, 25 godina kasnije, ona stimulira ljude da vjeruju kako mogu postati sportaši, samo ako to žele.

1988: Camel Jo

Godine 1988, duhanska kompanija “R.J. Reynoldsa” poželela je obilježiti 75. godišnjicu brenda cigareta “Camel” upečatljivom reklamom. Inspiraciju je našla u reklami “British camela” iz 70-tih godina prošlog stoljeća, crtanoj verziji njihove maskote u obliku deve.

Aktivisti protiv pušenja optužili su “R.J. raynoldsa” da cilja na maloljetne pušače, a 1998. uveden je zakon, kojim se uvodi zabrana korištenja crtanih likova u reklamama za cigarete.

1992: Vodič za ležerno poslovno odijevanje

“Levi Strauss” spada među kompanije koje su definirale “opušteni poslovni stil” za Amerikance.

“Ležerni petak” uveden je u nekim kompanijama osamdesetih godina, pošto se smatralo da bi opuštena garderoba jednom tjedno mogla doprinjeti da zaposleni budu zadovoljniji i produktivniji. Međutim, mnoge kompanije su zažalile zbog te odluke, jer su zaposleni počeli dolaziti na posao u ofucanim majicama, poderanim trapericama i papučama.

2012: Red bull stratos

Listopada 2012. Austrijanac Felix Baumgartner skočio je sa ruba svemira u okviru promocije kompanije “Red bull”. Bio je prvi čovjek koji je probio zvučni zid van letjelice, a “Red bull” je zavladao internetom. Osam milijuna ljudi je uživo pratilo ovaj događaj posredstvom društvenih mreža. Time je započela nova era u povijesti reklame: umjesto da prekida događaj, sama je postala događaj, prenosi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close