bogata prošlost

Razglednica sa slovenske obale: Piran

Lifestyle / Flash | 26. 07. 2015. u 06:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Piran je grad sa manje od pet tisuća stanovnika, smješten je na slovenskoj obali Jadrana, na rtu Piranskog zaljeva. Ovaj gradić, uz lijepe plaže, čisto more i turiste sa svih strana svijeta, ima bogatu i još uvijek živu prošlost koja, sudeći poarheološkim nalazima, seže u daleko brončano doba.



Glavni gradski trg u Piranu posvećen je skladatelju i violinistu Giuseppeu Tartiniju (1692.-1770.) čiji spomenik „dirigira“ prostranim kamenim trgom, glavnom gradskom šetnicom. U spomen na Tartinija koji se ovdje rodio, u Piranu se svake godine na festivalu komorne glazbe okupe svjetski glazbenici inspirirani njegovim djelima.

Gradonačelnik koji je proslavio Piran u svijetu

Na Tartinijevom trgu nalazi se i Gradska vijećnica u kojoj već niz godina stoluje Peter Bossman, tamnoputi gradonačelnik rođen u Gani. Bossman je, po političkoj i rasnoj otvorenosti piranskih glasača, medijski proslavio svoj grad diljem svijet, od Amerike do Japana i Rusije.

Iznad grada, na brijegu, dominira zvonik crkve sa likom svetog Jurja na vršku. Do crkve se sa Tartinijeva trga dolazi strmim, kamenim uličicama. Kad se popnete do prostora ispred crkvenog ulaza, pogled pukne kroz izmaglicu prostranog Strunjanskog zaljeva kojim plove jedrilice, a duboko dolje, ispod zidina, na plažama sunčaju se kupači.

Glavna gospodarska grana Pirana je turizam i njegove prateće djelatnosti. Tu spadaju ribarstvo, ugostiteljstvo i trgovina. U piranskoj luci danju su usidreni drveni ribarski brodovi sa istaknutim crnim, plastičnim vrećicama kao zastavama.
Piran je kroz svoju burnu prošlost promijenio mnoge vladare. Blizina Venecije i velik broj naseljenih Talijana uvjetovali su da su danas table sa imenima ulica i institucija u gradu dvojezične: slovenske i talijanske.

Grad bez puno automobila

Kako bi sačuvali tišinu i mir turistima i domaćima, Pirančani su rampom pritvorili cestu na ulazu u grad, tako da se automobilom može ući samo uz plaćanje pristojbe. No, istovremeno su se potrudili da svi koji žele doći u grad mogu to učiniti besplatno, autobusom koji u vrućim, ljetnim mjesecima nema prozora i vozi bešumno, na struju.

Od Pirana, uzduž obale prema dnu zaljeva kojeg sa druge strane dijele sa Hrvatskom, nanizane su građevine, ponajviše veliki hoteli ili stare kamene kuće pretvorene u ugostiteljske objekte. Piran neprimjetno prelazi u Portorož, a dalje, na drugoj strani zaljeva, smještena je hrvatska Savudrija.

Na tromeđi

Slovenska obala jedna je od najkraćih u Europi, pored BiH i Monaka, dugačka je svega 43 kilometra. Sa sjevera graniči sa Italijom, gdje je najbliži grad Trst, a na jugu sa Hrvatskom, gdje je smješten gradić Savudrija.Stanovnici slovenskih Pirana i Portoroža gaje generacijama dobre obiteljske, prijateljske i poslovne odnose sa stanovnicima susjedne hrvatske Savudrije. Slično je i sa Talijanima.

Nitko se u Piranu ne obazire na političke igre oko sporne morske granice i pitanja ima li Slovenije pravo izlaza na otvoreno more. To prepuštaju političarima, a oni će se potruditi, kažu, biti dobri domaćini svima koji dolaze u njihov grad.

Kopirati
Drag cursor here to close