Iggy Pop

Punk ikona nakon 70 godina života: Što je ostalo od Jamesa Newella?

Lifestyle / Flash | 22. 04. 2017. u 12:45 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vjerojatno najpoznatija pjesma punk ikone Iggy Popa, „The Passenger“, nastala je 1977. godine u Berlinu, a napisana je na papiru od kuhinjske role, sjećaju se producenti.

"Tekst za pjesmu The Passenger nastao je u jednoj maloj sobici iza našeg Stdudija 2, gdje se Jim, kako smo ga zvali, često povlačio u samoću, kako bi radio na pjesmama", kaže tadašnji ton majstor Eduard Meyer, koji je u to vrijeme paralelno radio na albumima Davida Bowieja („Low“) i Iggy Popa („Lust for Life“).

"Jim je škrabao po roli kuhinjskoga papira. Često bi pogledao kroz prozor i samo pisao i pisao. Bilo je to beskonačno djelo. Vuklo se kroz taj mali prostor kao kakav vijenac", sjeća se Meyer.


Eduard Meyer, tonac koji je sredinom 70-tih snimao albume Iggyja Popa i Davida Bowieja u Berlinu

"Svima nam je postalo jasno kako će ta pjesma biti hit. Melodija je bila tako jasna i odmah je ulazila u uši. Čeznutljiv, melankoličan tekst postigao je idealnu simbiozu s melodijom", kaže on.

Inspiraciju za tekst dobio je u vrijeme mnogobrojnih vožnji berlinskim metroom i tramvajima, skupa sa svojom tadašnjom prijateljicom Esther.

Esther se u studiju uvijek držala pomalo na distanci od Iggyja, sjeća se Meyer, tako da posada studija nije ni znala jesu li u vezi.

"Ona i asistentica Davida Bowieja, Coco Schwab, brinule su o tome da se u studiju uvijek nađe gajba piva. Po pitanju opijata u studiju je uvijek stajao natpis „No drugs".


Iggy Pop (70) danas - posvuda su tragovi života na granici podnošljivoga

Odnosi između Iggyja Popa i Davida Bowieja vremenom su se mijenjali.

U početku je Bowie bio zvijezda kojoj je Iggy bio tek pratitelj, a kasnije se njih dvojica međusobno postali osobe koje su iznimno važne onom drugome.

Meyer smatra kako je Iggy Pop dosta pomogao Bowieju prilikom snimanja albuma „Low“ i „Heroes“, jer je imao sposobnost analitičkog i strukturiranog razmišljanja, te je pored rada na svome albumu, dosta sudjelovao i u nastanku pjesama tada puno slavnijeg kolege, piše Bild.

James Newell Osterberg, Jr, poznatiji kao Iggy Pop, rođen je u Muskegonu, Michigan, 21. travnja 1947. Nakon 70 godina života ova glazbena legenda izgleda prilično potrošeno, jer se nije sklanjao ni drogama, ni alkoholu, a o cigaretama da se ne govori.

Iako nije u početku dostigao veliku popularnost, Iggy Pop se smatra važnim inovatorom punk rocka, garage rocka i srodnih stilova. On je također poznat po nadimcima The Godfather of Punk i The Rock Iguana. Iggy Pop je poznat po svojim energičnim scenskim nastupima. Ime Iggy si je dao po svom prvom sastavu iz srednje škole "The Iguanas" .


Iggy Pop i The Stooges:  Jim Jarmusch im je posvetio film

Iggy Pop je bio pjevač sastava The Stooges, garage rock sastava s kraja šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Sastav je imao utjecaj na razvoj heavy metal i punk rock glazbenih stilova. The Stooges je došao na zao glas zbog njihovih loših scenskih nastupa, među kojima je prednjačio Iggy, koji je tradicionalno nastupao gol do pojasa, uživao drogu, vrijeđao publiku i skakao s pozornice.

Njegova karijera je imala uspone i padove. Njegovi pokušaji u solo vodama učinili su ga puno popularnijim i, uvjetno rečeno, komercijalnijim. Njegove najpoznatija pjesme su Lust for Life, The Passenger, I'm bored, Real Wild Child, i naravno Candy.

Slavni redatelj Jim Jarmusch posvetio mu je svoj dokumentarni film „Gimme Danger" koji je prošle godine prikazan u Cannesu.

Kopirati
Drag cursor here to close