Požeški filmski tjedan

Publika nagradila bh. film ‘Testament’ na festivalu u Požegi

Lifestyle / Flash | 30. 05. 2015. u 10:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolski film "Tuck me in" Ignacia F. Rodoa osvojio je Grand Prix Hrvatskog festivala jednominutnih filmova, koji je ove godine održan 23. godinu zaredom, zatvorivši u petak i Požeški filmski tjedan, dok je nagradu publike osvojio "Testament" Zorana Ćatića, javlja Hina.

Ta u Hrvatskoj jedinstvena filmska manifestacija predstavlja filmove svih žanrova koji imaju samo šezdeset sekundi da gledateljima prenesu ideju, poruku, dosjetku ili umjetničku viziju autora. Takav se zadatak pokazao kao izazov redateljima iz cijeloga svijeta: ove godine na festival se prijavilo 445 filmova iz 42 zemlje. Za konkurenciju, koja traje sat vremena, odabrano je 60 filmova.

Prvu nagradu žirija osvojio je film "Double Identity" talijanskog redatelja Tiziana Bellonia, a i drugu je nagradu dobio jedan talijanski film, "Mama uber alles" Lorenza Clementa.Treća nagrada pripala je ruskom filmu "Ab ovo" Dime Ivanove, a nagrada UNICA filmu "Chocha Bar" Jacqueline Farda.

U žiriju su bili filmaš Helmut Ludwig, glumica Maja Zećo, redatelj Krisitjan Milić, filmski kritičar Velimir Grgić te autor neprofesijskih filmova Zvonimir Karakatić. Publika je najboljim proglasila bosansko hercegovački film "Testament" Zorana Ćatića.

Po riječima direktora i pokretača festivala Željka Baloga, festival je ove godine održan u okviru Požeškog filmskog tjedna budući da, kao i festival jednominutnog filma, omogućuje gledanje filmova u tom gradu koji već petnaestak godina nema kino. U sklopu Požeškog filmskog tjedna prikazani su, među ostalim, filmovi "Koko i duhovi" i "Broj 55" te animirani filmovi. Također, predstavljena je knjiga Zvonimira Rumboldta "Gluma pred kamerom".

Po završetku festivala objavit će se DVD s ovogodišnjim programom, a na web stranicama Festivala moći će se pogledati deset najboljih filmova.

Kopirati
Drag cursor here to close