Zna kako se ponašate

Psima se više sviđaju velikodušni ljudi

Lifestyle / Flash | 22. 02. 2017. u 19:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svakako da vas vaš pas bezuvjetno voli ali ipak ne baš u potpunosti, postoje neke rezerve. Pas može prepoznati kada se netko prema vama ophodi kako ne bi trebalo, kaže novo japansko istraživanje. I ako pas može prepoznati takvo ponašanje kod drugih, sve su šanse da može raspoznati prilično brzo ako se i vi sami loše ponašate, piše Telehram.hr.

Japanski su znanstvenici primijetili da bebe prepoznaju ako netko ima intenciju povrijediti druge pa ih je zanimalo imaju li tu sposobnost psi i kapucin majmuni. Prijašnja su istraživanja pokazala da majmuni obraćaju pozornost na interakcije da vide da li su drugi od pomoći il ne, a psi izgleda rade isto.

Uzeli su hranu od onih koji su pomogli

Na primjer, u jednoj studiji, psi su pokazali naklonost prema onima koji su bili velikodušni prema beskućnicima u odnosu na osobe koje to nisu bile. U novom pokusu, psi su gledali vlasnike kako se bore da otvore kontejner. Poslije brojnih bezuspješnih pokušaja, druga je osoba uskočila i pomogla im da to učine. Treća osoba se okrenula bez da je pokušala pomoći vlasniku psa.

Nakon toga, obje osobe, pomagač i nepomagač, pružile su ruke sa poslasticom za pse prema životinji. Premoćno, psi su izabrali pristupiti osobi pomagaču. Iako, ako nije bilo drugog izbora, uzeli bi poslasticu i od nepomagača, piše Telegram.

Nisu osjetljivi samo na ponašanje vlasnika

Dugogodišnje druženje psa i čovjeka učinilo je pse osjetljivima ne samo na ponašanje vlasnika nego i na ponašanje prema drugim ljudima, kaže voditelj istraživanja James Anderson sa Sveučilišta Kyoto.

I kako studija pokazuje, ova pseća procjena utječe na to kako se psi ponašaju prema ljudima. Pa slijedeći puta kada znate da ste se loše ponijeli, nemojte biti iznenađeni ako vaš najbolji prijatelj bude protiv vas, piše Men’s Health.

Kopirati
Drag cursor here to close