Istraživanje

Psihoterapija pomaže protiv straha od zubara

Lifestyle / Flash | 27. 11. 2015. u 14:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobe koji se boje zubara imaju veće izglede sjesti na zubarski stolac ako se prethodno podvrgnu kognitivnoj bihevioralnoj terapiji, pokazalo je britansko istraživanje objavljeno u stručnom časopisu British Dental Journal.

Pacijenti s dentalnom fobijom često uzimaju sredstva za smirenje i češće odgađaju odlaske zubaru. Takve će pacijenti vjerojatno i trpjeti više bolova i biti lošijeg dentalnog zdravlja jer im uzimanje sredstava za smirenje ne omogućava da dugoročno prevladaju strah, smatra autor istraživanja profesor Tim Newton s King's College London.

Istraživanje je obuhvatilo 130 osoba koje se boje zubarskih zahvata. Svi su prošli psihoterapiju i nakon toga više od 75 posto podvrgnuto je zubarskim zahvatima bez prethodnog uzimanja sredstava za smirenje.

"Primarni cilj naše usluge kognitivne bihevioralne terapije je da se omogući odlazak kod zubara bez potrebe za uzimanjem sredstava za smirenje", kaže Newton.

Istraživanjem je obuhvatilo 99 žena i 31 muškarac od kojih je 75 posto imalo dentalnu fobiju, a ostali strah od samo jedne vrste zahvata primjerice injekcije ili zubarske bušilice.

Nakon terapije 79 posto je podvrgnuto zahvatima bez sredstava za smirenje, a prosječno su prošli pet psihoterapijskih seansi.

Kopirati
Drag cursor here to close