i BiH u igri

Prvo polufinale Eurosonga: Procurili glasovi ruskog žirija!

Lifestyle / Flash | 10. 05. 2016. u 10:08 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U stokholmskoj dvorani "Globe arena" večeras će od 21 sati 18 zemalja nastupati na u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga, a odlukom žirija i glasača putem televotinga najboljih 10 će proći u finale.

Žiri je gledao sinoćnju generalnu probu i na osnovu nastupa s iste je podijelio svoje glasove. Tim glasovima će biti dodani glasovi publike koja će večeras širom Europe zvati i slati SMS poruke za najdraže pjesme.

Pravila o glasanju na Eurosongu ove su godine stroža nego ikada, međutim iako su članovi žirija svake od 42 zemlje dobile jasne upute o dozvoljenim i nedozvoljenim aktivnostima, već nekoliko sati nakon generalne probe prve polufinalne večeri članovi ruskog žirija uspeli su se naći u centru ozbiljnog skandala.

Na Youtubeu je, naime, procurila snimka članova ruskog žirija koji gledaju nastupe nizozemskih i armenijskih predstavnika, a u razgovoru potom neko od njih navodi kako su Nizozemskoj dali sedam bodova.

U videu se jasno vidi da su ruski članovi žirija prekršili čitav niz strogih pravila: nisu se smjeli smijati tijekom bodovanja, apsolutno je zabranjeno informacije o glasanju objaviti u javnosti, a ne smije se snimati ni ekran.

Snimka je, povrh svega, u startu emitirana na platformi koja omogućava praćenje programa uživo, a nije poznato kome su to Rusi live omogućili gledanje probe.

Prvi polufinalisti 61. izdanja Eurosonga nastupaju slijedećim redoslijedom: Finska, Grčka, Moldova, Mađarska, Hrvatska, Nizozemska, Armenija, San Marino, Rusija, Češka, Cipar, Austrija, Estonija, Azerbejdžan, Crna Gora, Island, Bosna i Hercegovina i Malta.

Hrvatsku će večeras predstavljati Nina Kraljić s pjesmom "Light Gouse", Crnu Goru će s pjesmom "The Real Thing" podgorički bend "Highway", koji čine pjevač Petar Tošić i gitaristi Marko Pešić i Luka Vojvodić.

Nakon tri godine pauze Bosna i Hercegovina se vratila na Eurosong s pjesmom "Ljubav je". U glazbenoj ekipi koja predstavlja BiH su Fuad Backović Deen, Dalal Midhat-Talakić, Ana Rucner i Jasmin Fazlić Jala, a prateći vokali su Ena Đapo i Zorana Guja. Iako su snimili pjesmu i na engleskom, na natjecanju će je izvesti na materinjem jeziku.

Tri večeri najvećeg europskog glazbenog natjecanja ove će godine voditi dva poznata eurovizijska lica, Petra Mede i Mans Zelmerlow. Petra je bila jedini voditelj Eurosonga 2013., a ovaj put će joj se u toj ulozi pridružiti i prošlogodišnji eurovizijski pobjednik. Slogan ovogodišnjeg Eurosonga glasi “Come Together” i ukazuje na raznolikost Europe govoreći kako granice, politika i ideologije nisu bitne, nego je potrebno težiti nadilaženju granica.

Kopirati
Drag cursor here to close