Los Rosales

Projekt ''Ružičnjaka'': Javno zagovaranje usvajanja prijedloga nacrta LPAI

Lifestyle / Flash | 24. 04. 2014. u 06:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje mladih ''Ružičnjaka-Los Rosalesa'' Mostar kao NVO već nekoliko mjeseci provodi projekt javne kampanje ''Javno zagovaranje usvajanja prijedloga nacrta LPAI'' podržanog od CPCD-a (Centar za promociju civilnog društva) i Veleposlanstva Kraljevine Švedske.

U okviru svojih projektnih aktivnosti i pored medijske popraćenosti aktivnosti, organiziralo je javnu tribinu i sastanak sa direktorima Osnovnih škola grada Mostara.

Javnu tribinu na temu: ''LPAI jednakost mogućnosti, ljudsko pravo'' je imala za cilj izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom kroz primjenu UN konvencije i ostalih standarda uz suradnju sa relevantnim institucijama vlasti HNŽ, institucijama koje se bave odgojem i obrazovanjem djece i sa ostalim NVO sa područja HNŽ-a.

Sastanak sa direktorima Osnovnih škola Grada Mostara vezan je za proces inkluzije, a koji se odnosi na problem sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću (mali broj škola sa riješenom arhitektonskom pristupačnosti, nedovoljna i/ili neadekvatna nastavna sredstva i pomagala u radu sa ovom populacijom djece, nedovoljno educiran nastavni kadar,itd..).

 

Osnovna svrha ovog projekta jeste:

- Podići svijest javnosti (lokalne zajednice) o ostvarivanju prava i izjednačavanju mogućnosti OSI

- Nositeljima vlasti da pokažu političku volju i osiguraju resurse, multisektoralan i koordiniran pristup radi postizanja konkretnih rezultata i ispunjavanje obaveza osvrćući se na relevantne dokumente.

- Projekt Javnog zagovaranja usvajanja LPAI u HNŽ prvenstveno obuvaća važne sudionike u procesu donošenja odluka, zakona odnosno sustavnom rješenju problema OSI, i kao vrijedan rezultat suradnje vladinog i NVO sektora je i LPAI.

- Mediji kao veoma važan utjecajni faktor koji utiče na promjenu stavova i mišljenja biti će angažirani da senzibiliziraju i educiraju javnost i povećaju njihovo angažovanje za rješavanje problema OSI u HNK.

- Adekvatna politika usmjerena prema OSI podrazumijeva donošenje plana akcije za integracija OSI koji obezbjeđuje promovisanje osnovnih ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i poštivanje socijalne pravde, dostojanstva i vrijednosti svake osobe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close