iPartment

Prijatelji na kineski način

Lifestyle / Flash | 08. 08. 2012. u 08:41 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Popularna kineska humoristična serija ''iPartment'' jedna je od posljednjih kineskih tvorevina koje su vrlo očita kopija zapadnjačkih originala. Konkretno, radi se o vrlo popularnoj seriji ''Prijatelji'', a da je sličnost više nego očita na društvenim mrežama pišu i brojni kineski gledatelji, uvrijeđeni što si kineski producenti i tekstopisci nisu dali više truda smisliti nešto novo.

Kao i u ''Prijateljima'', serija prati grupu prijatelja u srednjim 20-ima koji žive u dva susjedna stana u istoj zgradi i njihove dogodovštine u velikom gradu. Grad je u ovom slučaju Šangaj, no jedan od prijatelja je profesor na fakultetu, a drugi voditelj na radiju – slično profesoru Rossu i glumcu Joeyju iz ''Prijatelja''.

Kineski blogovi puni su kritika jer je dobar dio scenarija i scenografije doslovno prekopiran iz ''Prijatelja'', do te mjere da se jedan gledatelj pita je li ta serija namijenjena samo onima rođenima poslije 1990., koji nisu gledali ''Prijatelje''.

Ova se serija emitira već od 2009., no tek je nedavno postala predmet rasprava, otkad joj je popularnost višestruko narasla jer su je otkupile brojne kabelske mreže.

Glasnogovornik ''iPartmenta'' niječe da je bilo koji dio serije kopiran iz ''Prijatelja'', a sve sličnosti pripisuje stereotipičnim klišejima koji su karakteristični za sve komedije.

- Sve komedije imaju privlačnog muškarca, prelijepu ženu, jeftinog frajera, itd. Naša serija nije plagijat, više je hommage američkim serijama.

Kopirati
Drag cursor here to close