Prepadnuta

Priča o 'djevojčici koja se predala'

Lifestyle / Flash | 11. 06. 2015. u 16:22 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fotografija djeteta iz Sirije koje stegnutih usana drži ruke iznad glave misleći da je foto-aparat oružje obišla je svijet prethodnih mjeseci.

Turski fotograf Osman Sagirli je za BBC opisao kako je fotografija nastala.
Fotografija je postala hit prošlih mjeseci, kada je osvanula na nalogu na Twitteru foto-reporterke iz Gaze Nadia Abu Shaban. Uslijedilo je više od 11.000 retwittova, a zatim je slika stigla i do sitea Redit, na kojem je izazvala lavinu komentara.

Ubrzo su počeli prenositi svjetski mediji, a u desetinama tisuća komentara ljudi kažu da ih je fotografija rasplakala ili da je "čovječanstvo na rubu propasti".

Naravno, bilo je i optužbi da je u pitanju namještaljka, ali je Sagirli to demantirao i ispričao da je fotografija nastala u prosincu 2014. godine u izbjegličkom kampu Atmeh u Siriji.

Iako su mnogi mislili da je na fotografiji sirijski dječak, u pitanju je četverogodišnja djevojčica Hudea.

Ona je sa majkom i braćom i sestrama stigla u kamp udaljen 150 kilometara od njihovog doma u Hami, a oko deset kilometara od granice s Turskom.

"Koristio sam teleskopski objektiv i ona je pomislila da je u pitanju neko oružje. Shvatio sam da je bila preplašena tek kada sam okinuo aparat. Pogledao sam fotografiju i vidio kako grize usnu i drži podignute ruke. Obično djeca pobjegnu, sakriju lice ili se osmjehnu kada vide aparat", rekao je Sagirli za BBC.

On je rekao da fotografije djece iz izbjegličkih kampova pričaju pravu priču o užasima rata.

"Postoji mnogo izbjeglica. Ima više smisla da se patnje kroz koje su prošli opišu kroz djecu, a ne kroz odrasle. Djeca su ta koja pokazuju svoja osjećanja uz svu svoju nevinost", rekao je Sagirli.

Fotografija je objavljena u siječnju u turskim novinama za koje Sagirli radi 25 godina kao reporter s ratišta i iz kriznih područja van zemlje. Već tada su je turski korisnici društvenih mreža stavili u fokus, ali je bilo potrebno još nekoliko mjeseci da se ponovo pojavi i stigne u žižu zapadne javnosti. Sagirli trenutno radi u Tanzaniji, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close