Istraživanje

Previše šećera utrostručuje rizik od smrti

Lifestyle / Flash | 16. 04. 2014. u 09:28 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prekomjerna konzumacija dodatnih šećera iz sokova, grickalica i slatkiša povezana je s povišenim rizikom od smrti zbog bolesti srca, ustanovili su američki istraživači Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Do ovog su zaključka stigli nakon što su analizirali podatke prethodnih nacionalnih studija s ukupno 43.000 ispitanika. Točnije, ustanovili su kako redovita konzumacija barem jednog zašećerenog gaziranog pića dnevno može povisiti rizik od smrti zbog neke bolesti srca. Nimalo iznenađujuće, što su osobe konzumirale više ovakvih pića, ali i slatkiša i slatkih grickalica svakodnevno, to je njihov rizik eksponencijalno rastao, piše Ordinacija.hr.

"Naši rezultati podupiru trenutno važeće preporuke koje savjetuju ograničavanje količine konzumiranog dodatnog šećera", objasnili su voditelji studije objavljene u časopisu JAMA Internal Medicine.

Opasnosti iz dodatnih šećera

Osobe koje su konzumirale između deset i 25 posto kalorija iz dodanih šećera svakodnevno bile su izložene 30 posto višem riziku od smrti zbog oboljenja srca, usporedno s osobama koje su unosile manje od deset posto kalorija iz ovih namirnica.

Također, ispitanici koji su konzumirali četvrtinu kalorija iz dodatnih šećera (a njih je bilo deset posto na 43.000 ispitanika!) tri puta su bili skloniji umiranju zbog bolesti srca.

Slobodni šećeri uključuju monosaharide i disaharide koje dodajemo hrani, te šećere prirodno prisutne u medu, sirupima, voćnim sokovima i koncentratima voća. Odrasle osobe trebale bi konzumirati najviše šest čajnih žličica šećera dnevno ako žele izbjeći povišen rizik od karijesa ili debljanja, zajedno sa svim tegobama koje prekomjerna težina donosi, poput povišenog tlaka, bolesti srca ili dijabetesa, glasi preporuka Svjetske zdravstvene organizacije! Ta količina odgovara 25 grama šećera. Pridržavate li se ovih uputa ili uopće ne pazite na količinu šećera koju konzumirate?

Kopirati
Drag cursor here to close