Elka Strojan

Preminula najpoznatija slovenska Romkinja

Lifestyle / Flash | 03. 04. 2015. u 08:55 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak je u Ljubljani u 64. godini od kljenuti srca umrla Elka Strojan, glava obitelji brojne romske obitelji koja je 2006. bila istjerana iz svoje kuće zbog sukoba sa susjedima Slovencima.

Taj je slučaj državu mjesecima dovodio u neugodan položaj kod međunarodnih humanitarnih udruga koje su prosvjedovale, dok se seljake sela Ambrus kojima je pri deložaciji Roma asistirala policija optuživalo za rasizam.

Nakon što je slučaj dobio međunarodne dimenzije jer su u zimskim mjesecima Romi kojima je građevinska inspekcija porušila kuću ustrajali na svom zemljištu u šatoru, u skandal je dva dana pred Božić 2006. intervenirao tadašnji predsjednik Janez Drnovšek. Dovezao se u selo sa svojom pratnjom i kontejnerima za ugroženu obitelj, a Elku Strojan kao glavu obitelji pred kamerama zagrlio. Pri tome su ga domaći Slovenci koji su se okupili prosvjedujući napadali i optuživali da ne pozna stvarnu situaciju i navodno problematičnu obitelj, dok im je Drnovšek pred upaljenim kamerama poručivao da se stide i pitao se jesu li ljudi i kako mogu dopustiti da se na zimskoj temperaturi djeca smrzavaju.

Obitelj je kasnije država pokušala udomiti u različitim slovenskim općinama, ali su svuda odbijani, pa je na kraju stvar riješio ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, davši im na raspolaganje ograđeno zemljište blizu Ljubljane, ali uz mjere kontrole.

Kasnije se doznalo da su neki članovi obitelji doista imali problema sa zakonom i teškoće s drogom, a i Elka Strojan je priznala da je jednom kišobranom napala policajca koji je prema njoj bio previše agresivan.

Najslavnija slovenska Romkinja izrodila je s pokojnim mužem Mihom, koji je umro mlad, 14 djece i ima brojnu unučad, a jednom se pohvalila da je kao strastvena pušačica zbog krize, ali i zdravlja četiri kutije cigareta koliko je nekada pušila zadnjih godina smanjila na samo dvije cigarete dnevno.

Rođena je u obitelji Hudorovac, a sebi i potomcima prezime je promijenila u Strojan u znak zahvalnosti prema liječniku koji je nosio to prezime, a spasio je jednog njenog teško bolesnog sina.

Kopirati
Drag cursor here to close