poklon

Premijera u Australiji glave došla boca vina

Lifestyle / Flash | 16. 04. 2014. u 09:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer australske države Novi Južni Wales Barry O'Farrell podnio je u srijedu ostavku nakon što se otkrilo da je lagao oko primanja na poklon boce vina vrijedne 3.000 australskih (2.800 američkih) dolara.

O'Farrell je posljednji u nizu dužnosnika obuhvaćenih širokom istragom o korupciji u toj državi u kojoj je nedavno i njegov kolega iz Liberalne stranke, senator Arthur Sinodinos, nedavno podnio ostavku na dužnost pomoćnika ministra financija. O'Farrell je odluku o ostavci donio nakon što su istražitelji otkrili njegovu rukom pisanu poruku zahvale na boci vina Penfolds Grange iz 1959. godine, samo dan nakon što je zanijekao da zna bilo što u vezi s tim.

"Još uvijek se ne mogu sjetiti primitka boce Grangea iz 1959., ne mogu objasniti što je bilo s tom bocom vina", izjavio je novinarima u Sydneyu o'Farrell uporno negirajući da se sjeća primanja mita.

"No prihvaćam da postoji poruka zahvale koju sam ja potpisao i kao netko tko vjeruje u odgovornost prihvaćam posljedice svojega djelovanja", dodao je.

Spornu bocu vina O'Farrell je dobio od poslovnog čovjeka i odvjetnika Nicka Di Girolama, povezanog sa zastupnikom parlamenta Novog Južnog Walesa Eddiem Obeidom, kojeg istražuje neovisno državno protukorupcijsko povjerenstvo.

Ostavka premijera Novog Južnog Walesa vjerojatno će naštetiti premijeru Tonyju Abbotu koji je prošle godine došao na vlast obećavajući kraj problematične vladavine ranije laburističke vlade.

Abbott je brzo stao u obranu O'Farrella ističući da je njegova ostavka čin časti i integriteta, a ne posljedica korupcije.

Kopirati
Drag cursor here to close