Eurosong 2015

Predstavnici Švedske pobjednici Eurosonga

Kultura / Glazba | 23. 05. 2015. u 23:05 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U velikom finalu Eurosonga za 2015. godinu u neizvjesnoj bodovnoj utrci pobijedila je Švedska sa pjesmom 'Heroes'.

Nakon dvije polufinalne večeri u finalu su se našli predstavnici Litvanije, Poljske, Slovenije, Švedske, Norveške, Crne Gore, Azerbajdžana, Latvije, Cipra, Izraela, Albanije, Armenije, Rusije, Rumunjske, Mađarske, Grčke, Estonije, Gruzije, Srbije i Belgije.

Finale su izravno osigurali Austrija (domaćin natjecanja), Australija (gost) i tzv. velika eurovizijska petorka - Velika Britanija, Njemačka, Španjolska, Francuska i Italija (povratnik od 2011.).

Novina ovogodišnjeg natjecanja je sudjelovanje Australije. Prije samog finala švedski pjevač Mans Zelmerlow bio je favorit kladioničara u petak.

Inače, velika utrka oko bodova odvijala se između Italije (292 boda), Belgije (217 bodova), Australije (196 bodova) i Latvije (186 bodova). Potpuna neizvjesnost bila je između Švedske i Rusije, međutim skandinavci su pobijedili sa 62 boda razlike. Rusija je osvojila ukupno 303 boda, a Švedska 365. Od 40 zemalja koje su glasovale, bodove jedini nisu dobili predstavnici Austrije i Njemačke.

Švedskoj je ovo šesta pobjeda na Eurosongu. Od nama susjednih zemalja najbolji plasman izborila je Srbija, koja je završila na desetom mjestu sa 53 osvojena boda, dok je na 13. mjestu završila Crna Gora sa 44 boda, a odmah iza njih su Slovenci sa 39 bodova.

Kopirati
Drag cursor here to close