Koncert

Predbožićna glazbena poslastica - Urban & 4 u Sarajevu i Mostaru

Kultura / Glazba | 08. 12. 2014. u 15:44 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon raspada grupe 'Laufer', Urban uz pomoć prijetelja okupljenih pod imenom '4' radi na solo albumu 'Otrovna kiša', koji u izdanju 'Izabela Records' izlazi 1996. godine. Album je nominiran za diskografsku nagradu Porin u čak tri kategorije: za najbolji video spot (za pjesmu 'Nebo'), za najbolju produkciju i za najbolju snimku. Zbog nezadovoljstva s poslovanjem producentske kuće 'Izabela Records', Urban&4 prekidaju suradnju i potpisuju ugovor s tada najvećom diskografskom kućom u Hrvatskoj, Croatiom Records.

Album 'Žena dijete', koji je Croatia Records objavila krajem srpnja 1998. godine, od strane kritičara ocijenjen je kao najbolji album u toj godini, a pjesme 'Black tatoo', 'Odlučio sam da te volim' i 'Mala truba' vrlo su brzo došle na sam vrh domaćih top ljestvica. Zaslužene kritike potvrdila je i novinarska rock nagrada 'Crni mačak' na kojoj su Urban&4 osvojili čak 6 kipića, te tako postali apsolutni pobjednici nagrade koja se može smatrati prethodnicom diskografske nagrade Porin.

To je uskoro i potvrđeno jer su Urban & 4, između ostalih, osvojili i Porina za najbolji rock album, a Porina koji je osvojio u kategoriji alternativnog rocka Urban je odbio, rekavši jednostavno da on ne spada u tu kategoriju. Album 'Žena dijete' svrstan je također i među deset najboljih albuma u razdoblju od 1990. do 2000. g.

Iako su Urban&4 najavljivali album 'Merkur' odličnom pjesmom 'Moja', album nikada nije objavljen. Spot za 'Moju' zabranjen je za emitiranje zbog eksplicitnog sadržaja koji prikazuje istospolne ljubavnike i tek su rijetki sretnici imali priliku vidjeti ga u kasnim večernjim terminima domaćih TV postaja.

Umjesto 'Merkura', Urban & 4 2004. objavljuju singl 'Spelujem ti ispriku' koji se našao i u prodaji. Ova pjesma, kao i još nekoliko hitova poput 'Kornjače', 'Mjesta za mene' i 'Gledaj i vidi', nalazi se na albumu 'Retro' objavljenom pred kraj 2004. Prve promocije ovog albuma održane su u SAD-u, na svirkama u Chicagu i New Yorku, među kojima je svakako najznačajnija ona održana u kultnom njujorškom klubu CBGB. Također, tim albumom bend je bio nominiran za MTV Adria nagradu u kategoriji Best act.

Do objavljivanja albuma 'Hello!', Urban & 4 su održali i veliki koncert pod nazivom 'Tri čvora na trepavici' s Orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca u riječkoj tvornici Torpedo. Album 'Hello!' sniman je Rijeci, masteriziran u New Yorku, a za koji je omot radio poznati dizajner Mirko Ilić, naišao je na sjajan odaziv publike i kritike. Nakon spota za pjesmu 'Magnet', snimljen je i video spot za pjesmu 'Hiroshima'. 

Nakon digitalne objave, stigao je i dugoočekivani CD 'Mamut', peti studijski album Urbana & Četvorke s 11 novih pjesama. Nakon što je sredinom lipnja u radijskom eteru predstavljena 'Sutra ćemo pričati', prošli tjedan izašao je novi singl 'Priđi mi bliže', koji su fanovi već 'prigrlili' sudeći po odličnim komentarima.

Autor svih tekstova je Urban, glazbu pet pjesama supotpisuje s Lukom Tomanom, jednu sa Sandijem Bratonjom, a Toman je i autor instrumentalne 'Intro Luka mf102'. Produkciju i aranžmane svih pjesama potpisuju Urban & 4, uz Filipa Vidovića kao koproducenta cijelog albuma, te koaranžera dviju pjesama.

Na pjesmi 'Priđi mi bliže' gostuju djeca iz riječke Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, a na pojedinima pjesmama i prijatelji Urbana & 4. Novi album stiže dvije i pol godine od hvaljenog EP-ja 'Kundera' (2012., Aquarius Records), koji je Urbanu & 4 donio dva Porina, za najbolji rock album i najbolju izvedbu grupe s vokalom.

 U pauzi do snimanja novog materijala Urban & 4 izdali su live album pod nazivom 'No mix! No sex!', koji je snimljen u riječkom klubu Stereo, za vrijeme dvaju koncerata (dva dana zaredom). Producent ploče je Vlado Simcich Vava (gitarista ex Laufera), a materijal je izdan upravo onako kako je i snimljen, bez ikakavih naknadnih popravljanja ili nadosnimavanja, kako bi se zadržala vjerodostojnost koncertnog nastupa. Omot albuma čine skice i crteži Damira Urbana.

2011. godine Urban & 4, nakon više godina suradnje sa Croatia Recordsom prelaze u novu diskografsku kuću Aquarius Records s kojom potpisuju ugovor. 2011. godine Damir Urban snima i Porinom nagrađen album sa svjetski poznatim violončelistom Stjepanom Hauserom (2cellos). Album 'Urban & Hauser' kroz devet pjesama spaja klasičnu i rock glazbu, a ključ po kojem su odabirani naslovi bazira se uglavnom na interpretaciji Urbanovih uspješnica.

Mjesto na albumu našle su i dvije pjesme drugih autora 'Everybody hurts' i 'Ostavljam te samu', te skladba 'Alone' Giovannija Sollima, koju je odsvirao sam Stjepan Hauser. Također, za jednu od pjesama s albuma, 'Black Tattoo', snimljen je i spot. Godine 2012. bend odlazi u izolaciju, na Žumberačku goru, te tamo snima materijal za novi album. U improviziranom studiju, u kući koja je bendu tih dana bila studio i dom, snimljene su pjesme koje su
uvrštene na zadnje izdanje: 'Kundera' (EP).

Naslov izdanja, inspiriran je jednim od najvećih živućih pisaca današnjice, kao i njegovim remek djelom 'Besmrtnost' pa se taj lajt-motiv smrtnosti i naša nespremnost na nju, kao nekakav nazivnik, provlači kroz album. Za pjesmu 'Ako se napijem do smrti', drugi singl s albuma, snimljen je i video spot. Album 'Kundera' bio je nominiran u četiri kategorije, a Porina je osvojio za rock album godine, te za izvedbu grupe s vokalom (za pjesmu 'Atom'). U 2013. godini Urban&4 su dobili i nagradu MTV Gold Award za pjesmu 'Ako se napijem do smrti', za 2012. godinu.

U travnju 2014. godine, bend, kao najavu nadolazećeg albuma, objavljuju singl 'Sutra ćemo pričati', za koji je snimljen i video spot. Suradnja s crnogorskim redateljem Nikolom Vukčevićem na filmu 'Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa' rezultirala je i upravo objavljenom obradom pjesme 'Ne brini', koju su za potrebe filma Urban&4 prearanžirali.

Ove godine će premijerno biti prikazan i dokumentarno-eksperimentalni film 'Možete li se sjetiti?', snimljen tijekom izolacije i snimanja novog glazbenog materijala Urban&4. Urban&4: Marco Bradaschia - bubanj, Luka Toman - gitara, Sandi Bratonja - bas, Saša Markovski - klavijature, Damir Urban – vokal.

Koncert u Sarajevu održat će se 19.12.2014. u Cinemas Sloga od 21:30 sati, a koncert u Mostaru će se održati dan poslije, 20.12.2014. od 21:30 sati u OKC 'Abrašević'. Ulaznice za koncert u pretprodaji za Sarajevo se mogu kupiti u Cinemas Sloga Sarajevo – prvih 200 karata – cijena 12 KM, nakon toga karta će koštati 15 KM, cijena grupne karte - 4 osobe (ova karta uključuje rezervaciju stola sa dvije stolice - parteru ili stol na katu) 70 KM (slobodan stol odaberete na kasi u Slogi pri kupovini karte).

Ulaznice za koncert u pretprodaji za Mostar se mogu kupiti u OKC 'Abrašević' Mostar i u trafici na Rondou – prvih 300 karata – cijena 12 KM, nakon toga karta će koštati 15 KM. Broj karata ograničen, navedeno je iz Kuće muzike i zabave Panta Rhei.

Kopirati
Drag cursor here to close