OMBUDSMENI

Prava djece u BiH nisu prioritet

Lifestyle / Flash | 06. 10. 2015. u 15:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je u Bosni i Hercegovini napravljen pomak u ostvarivanju prava djece u posljednjih 25 godina koliko je prošlo od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, još uvijek postoje ozbiljni i brojni problemi, istaknuli su Ombudsmeni u povodu obilježavanja Dječje tjedna, dodajući da djeca i njihova prava nisu prioritet u BiH.

Kada je riječ o pravima djeteta od ukupno 150 žalbi koje u prosjeku na godišnjem nivou zaprimi Institucija ombudsmena BiH najveći broj se odnosi na konfliktne razvode, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

Ipak, Ombudsmenima se rijetko obraćaju djeca, što svakako ukazuje na činjenicu da je potrebno mnogo više poduzimati napora u promociji prava djeteta, Institucije ombudsmena i osnaživati, poticati djecu da poduzmu aktivnije uloge u svojim sredinama-školi, obitelji i slično.

Kako se navodi u priopćenju Institucije ombudsmena u posljednje vrijeme zabilježena su ekstremna kršenja prava djeteta i nekoliko slučajeva fizičkog nasilja nad djecom koja su rezultirala smrću djece te se zbog toga nameće zaključak da je u BiH i dalje u velikoj mjeri prisutan problem nasilja u obitelji.

Ombudsmeni su ukazali da je primarna odgovornost za djecu na roditeljima, ali i smatraju da država mora kontinuirano raditi na pronalaženju efikasnih mehanizama koji će nasilje nad djecom svesti na najmanju moguću mjeru, a ukoliko se i dogode, roditelje ili ostale počinitelje što oštrije i strožije kazneno sankcionirati.

''Pravima djeteta je potrebno uvijek da poklanjamo pažnju, a ne samo prilikom obilježavanja značajnih datuma'', smatraju Ombudsmeni ukazujući na način kako su to djeca poručila odraslima "Vi ste naša sadašnjost, a mi vaša budućnost, zato pronađite dijete u sebi i čuvajte nas danas, jer već sutra može biti prekasno".

Kopirati
Drag cursor here to close