Nacionalna katastrofa

Poznati o Trumpu: Mussolini i Hitler su isto tako došli na vlast

Lifestyle / Flash | 10. 11. 2016. u 07:48 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Donald Trump, novoizabrani američki predsjednik, u javnosti se tijekom predizborne kampanje ponajviše isticao po vrlo senzacionalističkim i oštrim izjavama, a očekuje se da će i nakon preuzimanja funkcije prvog čovjeka Bijele kuće i dalje biti predmet rasprava u američkoj i svjetskoj javnosti.

Mnogi poznati političari su za njega, i prije pobjede na izborima, govorili da bi bio "prava nacionalna katastrofa i ozbiljna prijetnja", dok su ga u svijetu umjetnosti uspoređivali čak i sa nacističkim vođom Adolfom Hitlerom.

Zato se već sada mnogi u svijetu pitaju kakvu će politiku kod kuće i u svijetu voditi čovjek kojeg su otvoreno optuživali za "rasizam, ksenofobiju i nekorektan odnos prema ženama"

Nacionalna katastrofa

Prema elektronskoj pošti, koja je procurila u javnost u rujnu ove godine, bivši državni tajnik SAD-a Colin Powell smatra da je Trump, kako je rekao, "nacionalna katastrofa i sramota za ovu zemlju".

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden je također u govoru u rujnu, koji je održao u znak podrške Hillary Clinton, optužio Trumpa da je neznalica u pitanjima vanjske politike te da predstavlja ozbiljnu prijetnju vanjskoj politici SAD-a.

"Zamislite da ovom čovjeku date šifre nuklearnih centrala", rekao je tada Biden.

Odlazeći predsjednik Barack Obama je u kolovozu kazao da Trumpu ne bi pristajala funkcija američkog predsjednika, dodajući da ne posjeduje talent i znanje da upravlja SAD-om. Nakon što se pojavila snimka na kojoj Trump otvoreno vrijeđa žene, Obama je izjavio da Trump nema samopouzdanje te da vrijeđanjem drugih pokušava nadomjestiti svoje nedostatke.

Predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto je Trumpa, koji je tijekom predizborne kampanje obećao da će izgraditi zid na granici SAD-a i Meksika, usporedio s nacističkim vođom Adolfom Hitlerom.
"Italijanski fašistički vođa Benito Mussolini i Hitler su isto tako došli na vlast", rekao je Nieto prije američkih izbora.

Osim toga, u pojedinim američkim medijima Trumpa su zbog kontroverznih izjava otvoreno uspoređivali s Hitlerom.

Kraj svijeta

Poznata američka glumica Jennifer Lawrence je tijekom gostovanja na televiziji kazala da bi Trumpova pobjeda na izborima značila kraj svijeta, a druge prilike mu je otvoreno uputila psovku. Pisac Stephen King je jedne prilike za "Washington Post" istaknuo da se najviše pribojava nastanivanja Trumpa u Bijelu kuću.

"Čestitke Republikanci! Odabrali ste kandidata koji ima znanje poput trogodišnjeg djeteta i koji je rasist", poručio je King.

Američka pjevačica Cher je ranije izjavila da će se preseliti na Jupiter ako Trump bude izabran za predsjednika SAD-a.

"Čak i ako pobijedi, on će ostati isti. Osvetoljub i kukavica! Kao što je bilo u Njemačkoj 1930-tih. Ljutnja i bijes. Uništio je naše američke vrijednosti", kazala je Cher nakon jučerašnjih izbora u SAD-u.Poznati glumac Ben Stiller je također oštro kritizirao Trumpa tijekom predizborne kampanje.

"Ne shvaćam ga ozbiljno, ali vidim da ga neki ljudi shvaćaju ozbiljno. To mi je baš ludo", rekao je Stiller.

Britanska spisateljica J.K. Rowling je za Trumpa istaknula da je, kako je rekla, "gori čak i od Voldemorta", aludirajući na izmišljeni lik iz serije romana o Harryju Potteru. Američki glumac George Clooney za Trumpa je jedne prilike kazao da se radi o čovjeku prepredenjaku.

"On je samo prepredenjak. Sada vidimo da je i rasist i ksenofob", rekao je Clooney prije američkih izbora. Glumac Johnny Depp je također rekao da je Trump, kako je kazao, "razmaženo dijete".

Američki glumac Robert De Niro je početkom listopada kazao da Trump nije svjestan što govori u javnosti, te je pozvao Amerikance da ne glasaju za njega na predsjedničkim izborima.

"On je pas, prostak, svinja, prevarant, budala koja nema pojma o čemu govori, sramota za državu", rekao je, između ostalog, De Niro u video poruci.

"On je idiot. Colin Powell je to najbolje rekao: on je nacionalna katastrofa. Priča kako bi volio da udari ljude u facu… E, pa ja bih volio njega udariti u facu", ljutito je tada poručio De Niro. Na kraju snimka je izrazio zabrinutost da bi njegova zemlja mogla otići u pogrešnom pravcu ako Trump dođe na vlast.

Kopirati
Drag cursor here to close