Čitate li deklaracije?

Povisuje li vaš dezodorans rizik od razvijanja raka dojke?

Lifestyle / Zdravlje | 28. 07. 2014. u 13:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dezodoransi antiperspiranti postali su neizostavni dio našeg svakodnevnog života. Ovaj najšire korišten proizvod, pogotovo u ljetnim mjesecima, definitivno pomaže u regulaciji znojenja ispod pazuha i prikriva neugodne mirise usporavanjem rasta bakterija, no rijetko tko obrati pozornost na sadržaj otiskan na deklaraciji.

Dezodoransi većinom sadrže aluminij, sporno je to što je aluminij neurotoksičan, a povezan je s neurološkim poremećajima poput Alzheimerove bolesti. S obzirom da se nanosi ispod pazuha, na mjesto blizu kojeg su limfni čvorovi i dojke, znanstvenici sumnjaju kako je on u kombinaciji s drugim sastojcima, poput parabena, povezan s razvijanjem raka dojke. Mnogi stručnjaci smatraju kako apsorbirani aluminij uzrokuje promjene u receptorima estrogena koji imaju bitnu ulogu u zdravlju tkiva grudi i tako dovode do lakšeg razvijanja raka dojke.

Osim spomenutih posljedica aluminij izaziva ozbiljna oštećena jetre, slabi imunološki sustav, smanjuje plodnost, narušava hormonsku ravnotežu, te je vrlo stabilan i sporo se izlučuje iz organizma.

Prema pisanju poznatog “zelenog” časopisa Mother Earth Living, aluminij se koristi u ovakvim proizvodima jer ima sposobnost prodiranja u stanice koje podstavljaju znojne otvore u koži. Posljedično stanice otiču i zatvaraju odvodni put za znoj, tako da tijelo ne može izlučiti znoj.

Godinama stručnjaci proučavaju vezu između parabena, kemikalija koje se naširoko koriste u kozmetičkoj industriji kako bi se produžio uporabni vijek proizvoda, i raka dojke.

Istraživački tim na čelu s dr. Philippe Darbre sa Sveučilišta u Readingu su prikupili 160 uzoraka raka dojki, po četiri iz svake žene. Otkrili su da 99% uzoraka tkiva sadrži barem jedan oblik parabena, a 60% njih sadrži svih pet oblika parabena.

Tim je također otkrio da žene, koje nisu koristile dezodoranse, isto tako imaju paraben u tkivu raka, što sugerira da se paraben apsorbirao iz drugih kozmetičkih preparata.

“Činjenica da su parabeni otkriveni u većini uzoraka raka dojke ne može dokazati da oni zapravo uzrokuju rak dojke. Međutim, ta činjenica svakako zahtijeva i opravdava daljnja istraživanja”, rekao je dr. Darbre.

Nisu samo aluminijevi spojevi i parabeni ti sastojci koji povisuju rizik od česte maligne bolesti žena, nego i propilen glikol (kemikalija koja aluminiju olakšava prodiranje u kožu), triklosan (konzervans koji ima antibakterijski učinak i također poremećuje endokrini sustav), talk (sumnja se da je karcinogen), mirisi (većina su neidentificirane kemikalije) te BHT (butil-hidroksitoluen, sintetički antioksidans koji se nalazi u ruževima za usne i hidratantnim kremama, a uzrokuje alergijske reakcije na koži te može uzrokovati endokrine bolesti, rak i probleme s reproduktivnim sustavom).

No, ne morate se osloniti isključivo na ovakve proizvode kako biste zaštitili svoje tijelo od neugodnih mirisa. Posegnite za prirodnim dezodoransima s aromatičnim uljima koja djeluju na bakterije i njeguju kožu – a ne sadrže kemikalije!

Kopirati
Drag cursor here to close