Vijećnik upozorava

Povećan broj pasa na ulicama Livna je posljedica neodgovornog vlasništva

Lifestyle / Flash | 04. 07. 2015. u 13:21 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijećnik Općinskog vijeća Livno Jakov Perković na sjednici tog tijela u lipnju potaknuo je raspravu o problemu pasa lutalica u Livnu.

Po njegovim riječima, problem napuštenih životinja, osobito pasa lutalica, iznimno je složeno pitanje, a rješenje problema vidi u primjeni postojećih Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH i Odluke o držanju pasa i mačaka u Općini Livno.

"Kako bi riješili ovaj problem treba se usmjeriti na osnivanje specijalizirane institucije na razini županije, koja bi se bavila ovom problematikom, a raspolagala bi svim sredstvima dobivenim iz općinskih i županijskog proračuna, te bi se planski i sustavno bavila ovim problemom, a bila bi i jedini primatelj međunarodne pomoći koju sada zlorabe ilegalni osnivači azila za pse", za Fenu je kazao Perković.

Dodao je kako je nedavno osnivanje ilegalnog skloništa za životinje u mjestu Glavice kod Livna, samo stvorilo dodatne probleme te proizvelo napetost između mještana, vlasnice tog skloništa za životinje i glavne veterinarske inspektorice zbog čega je u više navrata morala intervenirati policija.

Imajući u vidu da su potrebna značajna sredstva za rješavanje problema pasa lutalica, Perković je Općinskom vijeću predložio usvajanje niza mjera koja predviđaju utvrđivanje popisa pasa i identifikacija, cijepljenje, educiranje o psima, izrada skloništa i slično.

"Povećan broj pasa na ulicama je posljedica neodgovornog vlasništva, neprovođenja preventivnih zakonom predviđenih mjera od strane odgovornih, poput kažnjavanja napuštanja životinja i neprovođenja identifikacije vlasništva. Napadi pasa moraju zabrinuti sve odgovorne na svim razinama vlasti i svi se moramo angažirati na rješavanju ovog problema", istaknuo je Perković.

Kopirati
Drag cursor here to close