Posjetu produžio 20 min

Posjetio Tunel spasa: Ratne priče zainteresirale De Nira

Lifestyle / Flash | 12. 08. 2016. u 15:04 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Holivudski glumac Robert De Niro danas je stigao u Sarajevo, a nakon ručka u centru grada, glumac je odlučio posjetiti "Tunel spasa".

Robert De Nira je zanimao izgled i sama priča o sarajevskom ratnom tunelu koji je napravljen tijekom opsade Sarajeva 1993. godine ispod aerodromske piste.

Edis Kolar, muzejski vodič i počasni kustos, primio je popularno zastupništvo i predstavio im sve dijelove muzeja nastalog na mjestu tunela.

"De Niro je bio veoma zainteresiran, a tome svjedoči i podatak da je posjetu s protokolom planiranih 20 produžio na 40 minuta", ispričao je Kolar za Klix.ba otkrivši da se glumac rado fotografirao sa domaćinima.

Sa zanimanjem je slušao o ratu u BiH i postavljao pitanja.

"U crnilu cijele ove priče dodali smo i vedriju stranu - anegdote iz rata poput udaranja glavom u tunelu. Inače, naša je strategija da i o tome govorimo jer i to je dio povijesti", istaknuo je Kolar koji je glumcu uručio i prigodne poklone.

Inače, ideja 'Tunela spasa' je nastala s obzirom da je Sarajevo bilo u potpunoj komunikacijskoj, vojnoj i ekonomskoj blokadi, pa se od prvih dana opsade nametalo pitanje tehničkih i prometnih mogućnosti otvaranja i snabdijevanja grada koji je vapio za hranom i naoružanjem, piše N1.

Prilikom boravka u 'Tunelu spasa', slavni glumac upisao se u Knjigu za VIP goste.
Podsjetimo, publika 22. Sarajevo Film Festivala večeras će imati priliku pozdraviti slavnog glumca kojem će u Ljetnom kinu, pred 3.000 posjetitelja, biti uručeno Počasno Srce Sarajeva za životno djelo.

De Niro će prema planu i rasporedu proći crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, a publici će se pokloniti i primiti nagradu u Ljetnom kinu, gdje će mu nagrada biti i uručena. Inače, Počasno Srce Sarajeva za životno djelo prvi put će biti dodijeljena ove godine, na 22. SFF-u.

Kopirati
Drag cursor here to close