Slovenija

Političari se zalažu za legalnu prodaju marihuane u ljekarnama

Lifestyle / Flash | 01. 02. 2016. u 12:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski socijalni demokrati (SD), koji su dio koalicijske vlade premijera Mire Cerara, dali su koalicijskim partnerima u razmatranje i usklađivanje dvije varijante zakona kojim bi se legalizirala proizvodnja indijske konoplje te dekriminaliziralo posjedovanje marihuane za vlastitu uporabu do deset grama.

U stranci su potvrdili da su svoje zakonske prijedloge prošloga tjedna dali stranci premijera Cerara i Demokratskoj stranci umirovljenika (DESUS) radi rasprave i usklađivanja te sada očekuju njihove odgovore.

Prema prvoj inačici zakonskog prijedloga, prodaja marihuane bila bi dopuštena samo nekim apotekama koje bi manje količine mogle slobodno prodavati punoljetnim osobama, dok bi se derivati indijske konoplje radi liječenja bolesnim ljudima smjeli prodavati samo na recept.

Uz to, predviđa takav konzervativniji prijedlog, ovlaštene bi ljekarne do licence za prodaju marihuane dolazile preko ministarstva zdravlja, ali i uz dozvolu lokalne zajednice.

Isto tako, maksimalno bi se dopustilo da osoba kupi 10 grama marihuane dnevno. To istodobno znači da bi se posjedovanje takve količine dekriminaliziralo i ne bi progonilo, no oni koji je kupe ne bi ju smjeli davati kao poklon niti prodavati. Maloljetne osobe do marihuane i derivata indijske konoplje mogli bi u ovlaštenim apotekama doći samo uz liječnički recept.

Prema liberalnijoj inačici zakona koja će se također razmatrati, sve punoljetne osobe mogle bi indijsku konoplju i same uzgajati, ali bi broj biljaka bio ograničen, a legalizirali bi se i tzv. "konopljini" klubovi, u kojima bi se marihuana mogla pušiti bez straha od policije.

Sličan zakon o legalizaciji uzgoja indijske konoplje u ograničenim količinama i dozvoli osnivanja klubova za uživanje marihuane, koji je bila predložila alternativna politička scena, u slovenskom je parlamentu 2014. godine odbijen, iako su njegovi predlagači pod svoju zakonsku peticiju bili sakupili desetak tisuća potpisa.

Stranka Socijalnih demokrata (SD), najmanji partner u Cerarovoj koalicijskoj vladi, želi sada ispitati jesu li se u psihološkom smislu od onda stvari promijenile, a po nekim ocjenama i povećati popularnost stranke među mlađim glasačima.

Ona navodi da se u Sloveniji godišnje konzumira oko 20 tona marihuane u vrijednosti 150 do 200 milijuna eura na crnom tržištu na koje država nema utjecaja, pa bi to područje bolje bilo zakonski regulirati, pa i valorizirati financijski kroz PDV koji bi se dobivao legaliziranim prometom.

Prema inicijativi su skeptični neki liječnici, stručnjaci za pitanje droga. Tako je Milan Krek iz Zavoda za javno zdravlje već izjavio kako mu se ne čini logičnim da država dodatno uvodi nove trošarine i ograničenja za prodaju alkohola i duhana, a da u vladajućim strukturama kola ideja o liberalizaciji prodaje marihuane, a upozorava da su se i neki današnji narkotici, poput heroina i kokaina, također isprva koristila samo u medicinske svrhe, a kasnije proširili kao ilegalne droge koje uzrokuju ovisnost.

On upitnom smatra i ideju o "dekriminalizaciji" posjedovanja količine marihuane do 10 grama. Po njegovu sudu, to bi automatski značilo da oni koji se zateknu s većom količinom od navedene potpadaju pod kaznenu odgovornost.

Kopirati
Drag cursor here to close