Konzumacija cigareta

Pola odraslog stanovništva u BiH puši

Lifestyle / Flash | 07. 10. 2015. u 12:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa za usklađivanje federalnih zakona s okvirnom Konvencijom o kontroli duhana (FCTC) bila je povod današnjeg sastanka ministrice zdravstva Kantona Sarajevo Emire Tanović - Mikulec s direktoricom Progresivnog razvoja organizacija i individua Ulianom Bakh, direktorom "Campaign for tabacco - free kids" Josuhom Abramsom i predsjednikom Udruženja PROI Samirom Ibiševićem.

Na sastanku je rečeno da je BiH na neslavnoj listi top-deset zemalja na svijetu, točnije, zauzima osmo mjesto po broju upotrijebljenih cigareta po glavi stanovnika, a postotak pušača adolescenata je u stalnom porastu.

Ibišević je naglasio da je Udruženje PROI prvo započelo aktivnosti u oblasti prevencije ovisnosti o duhanu i duhanskim prerađevinama.

Ministrica Tanović - Mikulec kazala je da će im Ministarstvo zdravstva biti glavni partner u integracijskoj kontroli duhana i prevenciji pušenja, jer smatraju da je to jedno od ključnih javno - zdravstvenih pitanja.

Dodala je da je jedan od problema u Kantonu Sarajevo povećana dostupnost nargile u posljednje vrijeme, koju nažalost bez kontrola najčešće konzumiraju djece.

''Moramo taj problem hitno riješiti, ali i konačno početi provoditi odredbe koje nam jasno nalaže Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina'', naglasila je ministrica Tanović - Mikulec, priopćeno je iz Press službe KS.

Prema podacima Udruženja PROI, oko polovice odraslog stanovništva u BiH konzumira cigarete. Izloženost pasivnom pušenju je visoka, a među mladima od 13 do 15 godina iznosi 77,3 posto.

Pušenje izaziva različite bolesti, invalidnost i preranu smrt, a s druge strane predstavlja financijski teret za pušače i njihove porodice, pružatelje zdravstvenih usluga i poslodavce.

Kopirati
Drag cursor here to close