Nešto što niste znali

Pogledajte sedam zanimljivih činjenica o vinu

Lifestyle / Flash | 20. 04. 2014. u 17:07 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pozadini slušate čašu jazz dok ispijate čašu. Pod prstima vam se lome kockice crne čokolade dok posežete za čašom. Jedete krišku sira i nešto najbolje što ide uz to je baš čaša tog rumeno crvenog , a ponekad i ledeno hladnog bijelog-vina.

Danas vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o vinu za koje niste imali pojma.

1. Najveći potrošači vina su Talijani? Krivo, oni su najveći proizvođači, ali uvjerljivo najveći potrošač vina svakako je Francuska. Slijedi je Portugal,a Hrvatska je na četvrtom mjestu ispred Andorre.

2. Najstariji dokaz o pravljenju vina otkriven je na Bliskom istoku. Nedavni arheološki pronalazak otkrio je da su pronađenje grožđane sjemenke iz 8000 g.pr.Krista u Tuskoj, Siriji, Libanonu i Jordanu. Najstraija kultivirana vinova loza pronađena je u Georgiji između 7 i 5ooo godina pr.Krista, a najstarije književno djelo u kojem se spominje vino je “Ep o Gilgamešu”

3. U istraživanju koje je provedeno 2001. pri Bordoškom sveučilištu sve do jednog ispitanika mislilo je da pije crno vino dok se radilo o obojenom bijelom vinu. Također, ono što će vas odmah zaintrigirati jest činjenica kako su u usporedbi identičnih vina po različitim cijenama čak i stručnjaci pomislili da se radi o kvalitetnijem vinu onog s višom cijenom

4. Jedna od najstarijih osoba na svijetu (122 godine) pripisala je svoju dugovječnost prehrani baziranoj na maslinovu ulju, dobrom vinu i tjednoj zalihi od 1 kg čokolade.

5. U Vijetnamu, ako ste željni egzotike možete naručiti kobrinu krv. Tada će vam konobar na licu mjesta smaknuti zmiju te njezinu krv pridodati rižinu vinu dok će napitak biti dekoriran kobrinim srcem koje još zna zakucati.

6. U jednom istraživanju došli su do spoznaje kako se vina kompiciranijih naziva smatraju kvalitetnijima u usporedbi s onim jednostavnijih naziva. Kakva pogreška.

7. Davne 1997. provedeno je još jedno istraživanje koje je dokazalo kako pozadinska glazba utječe na izbor vina. Naime, ako svira francuska glazba ljudi će prije posegnuti za francuskim vinom što se također odnosilo na slučaj kad je neka druga nacionalnost u pitanju.

Kopirati
Drag cursor here to close