mladi talenti

Pogledajte najbolje fotografije prestižnog natjecanja 'Sony World Photography'

Lifestyle / Flash | 23. 04. 2015. u 13:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručni žiri najvećeg svjetskog fotografskog natjecanja, Sony World Photography Awards, proglasio je na današnjoj gala ceremoniji u Londonu, dobitnike Sony World Photography nagrada u profesionalnoj, otvorenoj i omladinskoj kategoriji. Ovogodišnje nadmetanje obilježio je rekordni broj prijava sa pristiglih 183.737 fotografija iz 177 zemalja, što potvrđuje da je riječ o prestižnom foto natjecanju, koje pored priznatih umjetnika, već osam godina zaredom okuplja i mlade talente fotografije iz cijelog svijeta.

U profesionalnoj kategoriji pobjedu je odnijela serija snažnih slika koje ulaze u srce ljudske tragedije, „Kriza ebole preplavljuje glavni grad Liberije” (Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital), fotografa Johna Moora. Značaj ovih fotografija za rano otkrivanje epidemije ebole u Monroviji, epicentru smrtonosne bolesti, univerzalno je prepoznat, a njujorški fotograf je nagrađen i priznanjem L’Iris D’or (Zlatni iris), kao i sa 25.000 američkih dolara i najnovijom Sony opremom za digitalno fotografiranje. U obrazloženju žirija istaknuto je da su Moorove fotografije intimne i pune poštovanja, u potpunosti pokazuju surovost ljudskih života iskidanih nevidljivim neprijateljem i pomjeraju nas svojom hrabrošću i novinarskim integritetom.

Njemački fotograf-amater Armin Apel je pobjednik u otvorenoj kategoriji, a sa svečane ceremonije odnio je nagradu vrijednu i 5.000 američkih dolara. Nagrađeni rad „Školsko dvorište“ (Schoolyard) nastao je kada je Apel paraglajdirajući fotografirao pejsaž njemačkog gradića Biberah na Risu.

Za najboljeg mladog fotografa proglašen je 19-godišnji student Jong Lin Tan iz Malezije, dok je Svetlana Blagodareva iz Sankt Peterburga kao studentski fotograf godine osvojila 35.000 eura vrijednu Sony fotografsku opremu za svje sveučilište.

Nagrada za izvanredan doprinos fotografiji otišla je u ruke čuvenom fotografu Elioru Ervitu. Nakon 60 godina karijere, Ervit je prepoznat širom svijeta po svojim iskrenim, najčešće ironičnim crno-bijelim fotografijama svakodnevnice. Njegovi radovi, kao i fotografije svih ovogodišnjih pobjednika, bit će izloženi od 24. travnja do 10. svibnja u Summerset Hausu, kulturnom srcu Londona.

Pogledajte ostale dobitnike u fotogaleriji

Kopirati
Drag cursor here to close