PONOSNI NA SEBE

Podrška organizacija civilnog društva u Hercegovini kampanji ''Ponosni na sebe''

Lifestyle / Flash | 30. 09. 2016. u 21:30 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija OOSI u HNŽ-u ''Zajedno smo jači'', organizacija osoba sa invaliditetom, započela je kampanju javnog zagovaranja u oblasti zdravstva, za pravedno društvo i jednake mogućnosti pod nazivom ''Ponosni na sebe''.

Imajući u vidu cilj kampanje Koalicija je pozvala organizacije civilnog društva da se pridruže i podrže Kampanju za pravednije društvo i jednake mogućnosti  osoba s invaliditetom s porukom: ''PONOSNI NA SEBE''.

Podrška NVO u Hercegovini

Kampanju ''Ponosni na sebe'' i Koaliciju podržalo je 17 organizacija civilnog društva, a koje djeluju na širem području Hercegovine i poslali zajedničku poruku da osobe sa invaliditetom trebaju biti ponosne na sebe jer imaju razloga za to. Klub mladih pedagoda FPMOZ iz Mostara istaknuo je važnost ove kampanje te dodao kako podržavaju Kampanju javnog zagovaranja osoba sa invaliditetom koja je usmjerena na  izmjene i dopune postojećeg  Naputka o ortopedskim i drugim medicinskim pomagalima u HNŽ-u.

''Kao organizacija koja predstavlja interese građana i nevladinog sektora, smatramo da osobe s invaliditetom kao ravnopravni građani našeg društva imaju pravo na pomagala koja će svakom od njih omogućiti  jednake mogućnosti za potpuno sudjelovanje u društvenim aktivnostima.

Bosna i Hercegovina je ratificirala UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom pa su Vlade i Ministarstva na svim nivoima vlasti dužni sustavno omogućiti uživanje svih prava osobama sa invaliditetom na najkvalitetniji način'', poručili su iz Kluba mladih pedagoga FPMOZ.  Pored Kluba mladih pedagoga FPMOZ podršku kampanju pružile su slijedeće organizacije civilnog društva:

- Organizacija civilnog društva  Dom za stare i iznemogle "Betanija" Čapljina
- Udruženje "Zeleni Neretva Konjic
- Udruženje RVI Konjic
- Udruženje za pomoć i edukaciju "Žena za ženu" Konjic
- Udruženje civilnih žrtava rata Konjic
- Udruženje mladih psihologa Mostar
- Klub mladih  pedagoga Mostar
- Udruženje studenata socijalnog rada "Zamfis" Mostar
- Udruženje građana "Nešto više" Mostar
- Udruženje "Forma F" Mostar
- Udruga roditelja "Naša djeca" Mostar
- Plesni studio "Mostars"Mostar
- JU "Dječji vrtići Ciciban" Mostar
- JU "Gradski vrtići Radobolja" Mostar
- Sportski savez Grada Mostara
- Caritas- socijalno poduzeće
- Udruga "Futura"

Kampanju podržale istaknute osobe u Hercegovini

Kampanju ''Ponosni na sebe'' u proteklom periodu podržale su brojne istaknute osobe iz Hercegovine kao što su bh. boksač, Damir Beljo; grupa Mostar Sevdah Reunion, bivši nogometni reprezentativac BiH, Saša Papac; glazbenik i skladatelj, Sanel Marić Mara, tenisači Ivan Dodig i Marin Čilić.

Pored istaknutih osoba u Hercegovini, veliku podršku kampanji pružile su medijske kuće kojima je ova Koalicija neizmjerno zahvalna.

Podsjećanja radi, glavni cilj zagovaračkih aktivnosti u okviru kampanje je usmjeren na  izmjene i dopune Naputka o korištenju ortopedskih i drugih medicinskih pomagala u HNŽ, kako bi isti bolje zadovoljavao potrebe osoba s invaliditetom, a u skladu sa UN Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije oko 15 % ukupnog broja stanovnika na zemlji su osobe s invaliditetom od kojih je veliki broj korisnik/ca ortopedskih, medicinskih i drugih asistivnih pomagala. Prava na pomagala, na žalost, po važećim zakonskim ili podzakonskim aktima ne zadovoljavaju potrebe osoba sa invaliditetom.

Kvaliteta, dužina trajanja, servisiranje i održavanje ortopedskog pomagala, i visina novčane participacije za dobivanje adekvatnog ortopedskog pomagala, nisu zadovoljavajući. Često dovode do ugrožavanja  prava OSI i mogu utjecati na pogoršanje zdravstvenog stanja osobe s invaliditetom korsnika/ce ortopedskog pomagala.

Pored očuvanja i unapređenja zdravlja, ortopedska, medicinska i druga pomagala imaju svrhu da omoguće  osobama s invaliditetom izjednačavanje mogućnosti za ravnopravno sudjelovanje u svim sferama života zajedno sa ostalim članovima društva, u skladu sa UN Konvencijom.

Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom koje djeluju u okviru MyRight programa u BiH smatraju da je ovakvo stanje u oblasti korištenja ortopedskih pomagala neodrživo, da osobe sa invaliditetom su društveno isključene i da je potrebno poduzeti odgovarajuće aktivnosti kako bi se ovakvo stanje promijenilo.

Kampanja javnog zagovaranja će se provoditi u skladu sa već definiranim principima, isključujući svaki vid diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Kopirati
Drag cursor here to close