Montenegro pride

Podgorica domaćin treće parade ponosa

Lifestyle / Flash | 25. 11. 2015. u 14:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treća parada ponosa "Montenegro pride" bit će održana u nedjeljum 13. prosinca u Podgorici, odlučio je Organizacijski odbor parade, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je priopćeno iz Queer Montenegra, nevladine organizacije koja organizuje paradu ponosa, sudionici parade će ove godine šetati drugom maršutom, u odnosu na onu koja je korištena tijekom prethodne dvije godine. Za Organizacijski odbor je važno da maršuta bude u centru Podgorice, priopćio je organizator.

"Uvjereni smo da su se stekli uvjeti za mirno održavanje trećeg "Montenegro pridea" i da ćemo 13. prosinca zajedno sa građankama i građanima Crne Gore, našim prijateljima, članovima obitelji i podržavateljima naših osnovnih ljudskih prava biti u prilici da mirno prošetamo ulicama Podgorice za svaki crnogorski grad u kojem to još uvijek ne možemo uraditi, i za svaku LGBTIQ osobu iz Crne Gore koja je primorana da živi svoj život skriveno i u strahu.

Podsjećamo da je mirno okupljanje LGBTIQ osoba prvenstveno bilo planirano za listopad, ali je zbog kompleksne političke situacije u društvu, Parada odložena za prosinac ", navode organizatori.

Parada ponosa, zakazana za 13. prosinac, bit će četvrta po redu koja se održava u Crnoj Gori. Prvu je u Budvi 24. srpnja 2013. godine organizirao LGBT Forum Progres, kada je više stotina protivnika tog događaja napalo sudionike, pri čemu je bilo dvadesetak ozlijeđenih i uhićenih.

Druga parada ponosa održana je Podgorici 20. listopada iste godine, osiguravalo ju je oko 2.000 policajaca, a na više lokacija u glavnom gradu zabilježeni su incidenti. Treća Parada, koja je 2. studenog 2014. godine održana u Podgorici pod sloganom "Tradicionalno ponosni", završena je bez incidenata.

Kopirati
Drag cursor here to close