Šibenik

Počeo Terraneo, najveći pop-rock festival na Mediteranu

Kultura / Glazba | 08. 08. 2012. u 06:27 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi Terraneo, najveći pop-rock festival na ovom dijelu Mediterana, započeo je jučer u ranim večernjim satima programom na sedam pozornica smještenih u bivšoj vojarni „Bribirskih knezova“ kod Šibenika.

U četiri festivalska dana nastupa više od 120 izvođača iz svijeta i regije. Među njima ima glazbenih veterana koji su ostavili dubok trag na sceni, kao i najkreativnijih i najprogresivnijih aktualnih izvođača nove svjetske scene.

Publiku je već zagrijala britanska pjevačica i gitaristica Anna Calvi, koju je Brian Eno proglasio najboljim otkrićem nakon Patti Smith. Njezin uzbudljiv nastup bio je prožet utjecajima flamenka, bluesa i goth pop rocka, a u pojedinim dijelovima koncerta podsjetila je i na legendarnu PJ Harvey.

Nakon nje na glavnu pozornicu popeo se electro i dance pop duo The Ting Tings, osnovan 2004. u Salfordu, u okolici Manchestera, koji je publiku "zapalio" zaraznim plesnim ritmovima.

Osim njih, prvog dana festivala, najviše zanimanja pobuđuju i nastupi sastava poput Thievery Corporation, Groove Armada, Friendly Fires, The Notwist i Future Islands.

Regiju predstavljaju Gatuzo, Ola Horhe, Kimiko, Goribor, ABOP i mnogi drugi

Izvođači nastupaju na čak sedam festivalskih pozornica: na Terri, Aqui i Aeru, u hangarima Red Bull Music Academy, Muzika.HangaRu, Bonbon kupoli te pozornici Akustika.

Mnoštvo mladih iz svih krajeva zemlje i inozemstva već je jučer zaposjelo festivalski kamp i stvorilo živopisnu, prisnu i pozitivnu atmosferu, kakva je obilježila i prvi Terraneo prošle godine.

Očekuje se da će ovogodišnji Terraneo pohoditi više od 40 tisuća posjetitelja iz svih dijelova Europe.

Festivalski program započinje svaki dan u 18,30 sati na pozornici Aqua i završavaju u ranim jutarnjim satima na pozornici Aero.

Organizator je veliku pozornost poklonio i ekološkom aspektu festivala, pa se već danas održavaju ekološke radionice izrade zmajeva od PVC vrećica, spužvarstva, radionica Forum Kazališta KSET i mnoge druge korisne i zabavne stvari, poput predstavljanja solarnog auta i bicikla.

Među mnoštvom izvođača s nezavisne pop-rock scene čiji se nastupi tek očekuju u srijedu i četvrtak izdvajaju se Stephen Malkmus & the Jicks, The Jon Spencer Blues Explosion, The Horrors, Wild Beasts, The Roots, The Vaccines, The xx, Swans i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close