Rodila se ljubav

Pionirska dolina: Lav upoznao lavicu

Lifestyle / Flash | 16. 04. 2014. u 12:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petogodišnji lav u Rekreaciono-zabavnom centru "Pionirska dolina" i zoo vrtu jutros je prvi put zajedno s novopristiglom lavicom boravio u otvorenom dijelu svoje nastambe, odnosno uređenom trkalištu od 1.000 m2.

Nakon više od 20 godina jedini bosanskohercegovački zoo vrt ponovno je dobio još jednu prijeratnu vrijednost...

''Ako je suditi po situaciji koja je jutros vladala u trkalištu, proces navikavanja lavice i prisustvo lava, kojeg dosad nije poznavala prošao je izuzetno dobro, a brojni posjetitelji "Pionirske doline" u trkalištu će od sada moći zajedno vidjeti i lava i lavicu'', kazala je Agenciji Fena stručna suradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

Petogodišnji lav Rily je početkom prošle godine u sarajevski zoo vrt stigao iz zoo vrta iz Sofije i prvu godinu je proveo sam. Početkom ove godine iz zoo vrta iz Osijeka, poduzeće "Park" je zahvaljujući sredstvima Općine Centar izvršilo nabavku sedmogodišnje lavice.

''Prema jutrošnjem ponašanju lava i lavice prilikom prvog susreta može se reći da se "rodila ljubav na prvi pogled", jer nije postojala nikakva agresivnost niti mužjaka prema ženki, niti obrnuto. Ovo je vrlo značajan projekt i završetak istog za kompletan naš tim koji je obavio cijeli posao, jer treba uzeti u obzir da se radi o egzotičnim životinjama i da naši hranitelji, veterinari i uprava zoo centra prvi put rade ovakav posao'', kazao je za Agenciju Fena upravnik "Pionirske doline" Esad Tajić.

Lav i lavica su do jutros boravili u odvojenim dijelovima nastambe, jer je lavica morala u karanteni provesti 30 dana, naviknuti se na novi prostor i ambijent, a osim toga i na prisustvo lava, te su u trkalištu dosad uvijek boravili odvojeno.

''Današnji dan i prisustvo lava i lavice zajedno u trkalištu izuzetno je značajan za popularnu "Pionirsku dolinu" najprije iz razloga što je konačno nakon više od 20 godina jedini bosanskohercegovački zoo vrt ponovo dobio još jednu prijeratnu vrijednost, ali i zbog činjenice što su poduzeće "Park" i uprava RZC "Pionirska dolina" uspješno obavili svoj posao'', dodaje Tajić.

Kopirati
Drag cursor here to close