Emotivan dan

Pet romskih obitelji u Čapljini uselilo u novoizgrađene kuće

Lifestyle / Flash | 23. 11. 2015. u 13:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pet romskih obitelji s područja čapljinske općine uselilo je danas u novoizgrađene kuće sa pripadajućom infrastrukturom na području naselja Stanojevići u općini Čapljina.

Veliki broj njih nije mogao skriti suze radosnice, jer, kako kažu, ovo je nešto što su sanjali cijeli život.

''Dugo se na tome radilo, zahvaljujem općini, posebice načelniku na pomoći i razumijevanju. Uzbuđen sam, nisam spavao cijelu noć, sve mislim hoće li sve proteći kako treba, hoću li dobiti ključ u ruke.

Ne znam što bih rekao, nemaš uvjeta da sam gradiš i radiš, a onda se pojavi mogućnost da ti netko pomogne, pa se opet bojiš da to ne propadne. Sretan sam što smo napokon riješili pitanje krova nad glavom'', rekao je Marko Adžović, jedan od članova Romskih obitelji, za Bljesak.info.

Svečanoj ceremoniji dodjele ključeva nazočili su načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić, predstavnik ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Nisvet Mujanović, direktor Odjela za ljudsku dimenziju Kendall Palmer, direktorica Hifswerk Austrija International za BiH, regionalni direktor ASB-a Elmir Bojadžić, kao i goposdin Dervo Sejdić.

Načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić istaknuo je kako je Općina Čapljina jedna od četrnaest projektnih općina koja značajno podržava inkluziju Roma. Općina je aktivno sudjelovala u implementaciji projekta i osigurala zemlju za izgradnju stambenih jedinica.

Dervo Sejdić istaknuo je kako mu je bilo jako teško kada je prvi put došao u Čapljinu.

''Teško mi je palo kada sam vidio u kakvim uvjetima žive moji sunarodnjaci. No, danas sam ja sretan čovjek. Svi ti ljudi dobili su krov nad glavom, struju i vodu, i zaista hvala svima koji su omogućili da ovaj projekt zaživi i bude dovršen, odnosno dođe do današnjeg dana, useljavanja Roma u njihove kuće'', rekao je Sejdić za Bljesak.info.

Projekt ''Akcija Roma'' za podršku socijalno-ekonomskoj inkluziji populacije Roma u BiH, kroz stambeno zbrinjavanje, društveno-ekonomske mjere sa proaktivnim učešćem lokalnih vlasti i drugih zainteresiranih grupa, financira Europska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2011) u iznosu od 2.500.000 eura, a koji financiraju lokalne vlasti u iznosu od 545.037 eura.

U okviru ovog projekta će ukupno biti izgrađene/obnovljene 152 stambene jedinice za romske obitelji. Projekt provode Hilfswerk Austria International u suradnji sa ASB i Kali Sara - Crna Sara udruženjem. 

Kopirati
Drag cursor here to close